Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

T.G.

23. 06. 2022. 20:35 >> 22:37
2

ĐUROVIĆ

Zakoni o Vladi i Skupštini do kraja godine

Prioritet nam je da se sto prije donesu zakon o Vladi i zakon o Skupštini. Da je bilo drugačije, ne bi imali sve ove probleme. Vjerujem sa će oba ta zakona biti usvojena do kraja ove godine, kazala je predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović u emisiji "Argumenti", na TVCG.

Ona je istakla da životni stil ljudi na pozicijama se razlikovao dugi niz godina od njihovih realnih primanja, te da to otvara pitanje rada Agencije za sprječavanje korupcije.

"Mislim da se kroz zakon o porijeklu imovine puno toga dobrog moze uraditi", kazala je Đurović.

Ona je istakla da su kadrovi SNP-a u Beranama pokazali kako se vodi jedna opština, kako se iz jedne teške situacije, prije više od osam godina, može dobro izaći, te da su ti kadrovi korisni za cijelo crnogorsko društvo.

Ona se osvrnula i na temeljni ugovor sa SPC. 

"Svaka vjerska zajednica vuče svoj legitimitet u zavisnosti od toga koliko ima svojih vjernika, tako da je Pravoslavna crkva dokazala da je itekako prisutna u crnogorskom društvu, tako da se taj dio postupka definitivno mora završiti", istakla je Đurović.

Ona je kazala da određene procedure već neko vrijeme traju, procedure koje se se tiču izbora pravnika u red Sudskog savjeta kao i procedure vezano za izbor sudija Ustavnog suda.

"Imamo i proceduru koja je vezuje za izbor vrhovnog državnog tužioca, sve je negdje već u toku, i kao takvo zahtijeva određeno vrijeme da bi se u proceduralnom smislu završili poslovi", dodala je Đurović. 

Ona je kazala da moramo da postanemo zdravo društvo, te da je SNP je u nekom ranijem periodu bio konstruktivan dio opozicije.

"Uvijek sam za to da Crna Gora učestvuje u što više regionalnih inicijativa, koje same po sebi čine dobro Crnoj Gori", ističe Đurović. 

Ona kaže da je strateški prioritet da Crna Gora postane prvo članica Evropske unije, i u tom pravcu svaka regionalna inicijativa koja može biti komplementarna sa tim strateškim ciljem je dobrodošla.

"Lično smatram da treba da budemo dio svih regionalnih inicijativa, samim tim i Otvorenog Balkana uz određenu rezervu da možda nisam upoznata u potpunosti sa svim tehničkim detaljima i možda nedostatkom nekih protokola samih detalja oko implemetacije tih sporazuma, pa da me možda neko demantuje sa te strane i ubijedi da to nije dobro za Crnu Goru", ističe Đurović.

Ona smatra da Otvoreni Balkan nije alternatiiva članstva u EU.

"Otvoreni Balkan ne smatram alternativom za ulazak Crne Gore u EU", istakla je Đurović.

Ona je kazala da je Zapadni Balkan koji geografski pripada srcu Evrope podneblje koje može biti podložno uticajima drugih odnosno trećih strana, a u aspektu neočekivanog rata u Ukrajini da se Zapadni Balkan mora što prije integrisati u EU. 

"Po podacima koje imam, Crna Gora trenutno ima najjeftije gorivo u regionu. Nadam se da bez obzira na to što Crna Gora nema robne rezerve, da će uspostaviti bar dio robnih rezervi da ne bi dolazili u situaciju nestašice, to je ono što je prvo i primarno", istakla je Đurović. 

Ona je kazala da neće biti lako, te da nije Crna Gora jedina koja je u tome ali nalaze najbolji način da odgovore na vrlo kompleksnu i zahtjevnu situaciju u kojoj se nalazimo.

Kada je u pitanju legalizacija marihuane, Đurović je istakla da lično jeste za legalizaciju marihuane u medicinske svrhe, ali da kada je u pitanju rekreativno korišćenje ima određenu rezervu.

"Ako govorimo sa asprekta rodnih uloga i žena u politici, naš je cilj podizanje kvote ne 40 odsto u novom zakonodavstvu, te moram reći da je Ženski klub veoma aktivan i da sam ponosna na to" istakla je Đurović. 

Ona je kazala da du žene generalno spremnije na kompromis i tolerantije su.

"Kroz Ženski klub smo dokazale da su žene spremnije da čuju i koriguju svoje stavove ukoliko ih neko ubijedi u nešto bolje i kvalitetnije", zaključila je Đurović. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније