Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

A.M. [ Mina ]

17. 06. 2022. 16:36 >> 16:34

CDT

Zakoni o Skupštini i Vladi preduslov stvaranja demokratskog sistema

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) pozdravio je formiranje radne grupe za izradu zakona o Vladi i pozvao Skupštinu da pokrene sličnu proceduru i obnovi rad radnog tijela za pripremu zakona o Skupštini.

Iz te nevladine organizacije kazali su da se nadaju da će proces izrade zakona o Vladi biti kvalitetno i efikasno sproveden.

„Takođe, pozivamo Skupštinu da pokrene sličnu proceduru i obnovi rad radnog tijela za pripremu zakona o Skupštini, jer je neophodno da ta dva akta budu pripremana u koordinaciji te dvije institucije“, navodi se u saopštenju.

Iz CDT-a su rekli da se nadaju da će, više od deset godina nakon što su počeli zagovarati usvajanje tog akta, Crna Gora konačno krenuti da na ozbiljan i profesionalan način uređuje funkcionisanje ključnih institucija.

Zamjenica izvršnog direktora CDT-a, Biljana Papović, ocijenila je da je nedostatak političke volje da se usvoje zakoni o Skupštini i o Vladi doveo do značajnih devijacija i usporavanja razvoja odnosa između ključnih demokratskih institucija.

„Takođe, bio je značajna prepreka uspostavljanju balansa između izvršne i zakonodavne vlasti kako to proklamuje Ustav“, navela je Papović.

Zakon o Vladi, kako je kazala Papović, mora da udari temelje politike otvorenosti izvršne vlasti i ugradi mehanizme njene zaštite na način da nijedna buduća vlast ne može odlukama uticati na urušavanje tog važnog obilježja dobre vlasti.

„Posebno važno pitanje koje taj zakon mora precizirati je ograničenje ovlašćenja Vlade kojoj je prestao mandat, odnosno ostavke ili razrješenja člana Vlade, imajući u vidu iskustva iz mandata 42. vlade“, kaže se u saopštenju.

Papović je poručila da je važno da se zakonski definišu i pitanja osnivanja i ukidanja ministarstava, ograničenja raspolaganja budžetskom rezervom, odgovornosti Vlade i njenih članova za sprovođenje javnih politika, sistema koordinacije vladinih politika, transparentnosti procesa odlučivanja.

„Stručne reference članova radne grupe za izradu zakona o Vladi i inkluzivan proces na samom početku ohrabruje nas da smo blizu cilja za koji smo se zalagali u posljednjoj deceniji“, kaže se u saopštenju.

U CDT-u se, kako je navela Popović, nadaju da u toku procesa neće nestati proklamovana politička volja, da će postojati otvorenost za prihvatanje sugestija civilnog društva, ali da će se nakon usvajanja zakona na Vladi organizovati inkluzivna i stručna javna rasprava kako bi se što širi krug javnosti uključio u izradu izuzetno važnog akta.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније