Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

T.G.

16. 06. 2022. 20:45 >> 20:44

ALHANTOULI

"Palestina cijeni i prepoznaje pozitivne stavove zvanične CG"

Predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović sastala se danas sa Nj.E. Rabijem Alhantoulijem, ambasadorom Palestine u Crnoj Gori. Đurović je iskazala interes za daljim jačanjem i razvojem bilateralnih odnosa i partnerstva u pitanjima od obostranog interesa i u tom kontekstu naglasila da Crna Gora veoma cijeni proaktivan pristup i brojne inicijative Palestine u pravcu unapređenja odnosa i upoznavanja crnogorske javnosti sa palestinskom kulturom i višedecenijskom borbom palestinskog naroda.

Ona je ukazala na važnost kontinuiranog parlamentarnog dijaloga, kao značajnog vida saradnje u okviru ukupnih odnosa dvije zemlje, čemu poseban doprinos daje formiranje i rad parlamentarnih grupa prijateljstva.

"U narednom periodu treba stvoriti prostor za snaženje ekonomske i kulturne saradnje", istakla je Đurović. 

Ona je podsjetila na doprinos koji će u tom pravcu dati i najavljeno potpisivanje sporazuma - Sporazuma o saradnji u oblasti kulture između Crne Gore i Palestine, koji je usaglašen i spreman za potpisivanje, kao i Sporazuma o saradnji u oblasti sporta i mladih, koji je u fazi usaglašavanja.

Komentarišući problematiku i složenost odnosa na Bliskom istoku, Đurović je istakla da Crna Gora prepoznaje i podržava potrebu da se obnovljenim međunarodnim naporima pokuša pronaći održivo i pravedno rješenje za izraelsko-palestinski konflikt, kojim bi se obezbijedio trajni mir i stabilnost na ovom prostoru. 

"Crna Gora na tragu usklađenosti vanjske politike sa politikama EU, čvrsto zagovara stav da je diplomatski put rješavanja problema, put koji ima punu podršku zvanične Crne Gore. U tom smislu, Crna Gora osuđuje svaki vid kršenja međunarodnog prava", istakla je Đurović.

Ona se osvrnula i na složenost krize u Ukrajini, moguće reperkusije na globalnom nivou, i uže na prostor Zapadnog Balkana, te izrazila očekivanje i nadu da će ovaj sukob biti riješen diplomatskim putem, u najskorije vrijeme.

Ambasador Države Palestine u Crnoj Gori Rabi Alhantouli je podsjetio na kontinuitet sadržajnih i prijateljskih odnosa dvije zemlje, te naglasio da Ambasada u Crnoj Gori svakodnevno ulaže napor da te odnose dodatno ojača, čemu značajan doprinos daje i intenziviranje političkih kontakata na najvišem nivou.

On je čestitao predsjednici na imenovanju, te konstatovao da je za očekivati da će u rješavanju izazova koji predstoje, njen doprinos biti značajan i neupitan.

"Palestina svakako cijeni i prepoznaje pozitivne stavove zvanične Crne Gore", istakao je Alhantouli.

On je dodao da bi i u perspektivi cijenila podršku koju bi u tom dijelu naša zemlja prezentovala, u političkoj i diplomatskoj ravni, zaključuje se u saopštenju. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније