Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

T.G.

13. 06. 2022. 15:50   >>  15:49

ŠĆEKIĆ - MILJANIĆ

Protiv korupcije se treba boriti sistemski

Nulta stopa tolerancije na korupciju i odlučna borba protiv ove pojave, koja je decenijama unazad ušla u sve pore institucija i društva, zadatak je kojim će se ozbiljno baviti Vlada Crne Gore u narednom periodu, ocijenjeno je na sastanku ministra zdravlja Dragoslava Šćekića sa kolegom Zoranom Miljanjićem, ministrom bez portfelja.

Miljanić je istakao da planirano donošenje nacionalne strategijje za borbu protiv korupcije, u čijoj izradi će učestvovati predstavinici svih institucija, privrede i dio nevladinih organizacija koje su se svojim radom dokazale u ovoj oblasti.

"Pored toga, u narednom periodu planirano je formiranje nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije, koji će, činiti predstavnici šireg opsega institucija iz oblasti u kojima postoji sumnja na korupciju jer, korupcija se može iskorijeniti samo učešćem svih činilaca društva", istakao je Miljanić.

S obzirom da je u proteklom periodu zdravstveni sistem vrlo često bio predmet sumnje na korupciju na različitim nivoima, Šćekić je naglasio da je potrebno ozbiljno pristupiti preispitivanju svih segmenata koji se prepoznaju kao mogući momenti koruptivnog ponašanja.

On je dao punu podršku donošenju strateških dokumenata i formiranju nacionalnog savjeta, jer se, kako je naglasio, problemu korupcije i organizovanog kriminala, kako u ostalim segmentima društva, tako i u zdravstvenom sistemu, mora pristupiti na najodgovorniji način.

"Ozbiljno i konkretno se moramo baviti ovim problemom, svi u okviru zdravstvenog sistema, ali i ostali nadležni organi, jer moramo pokazati ozbiljnost, kako zbog nas samih, tako i zbog ostvarivanja našeg puta pristupanju Evropskoj uniji“, istakao je Šćekić.

Ministri su se saglasili da je neophodno preispitati zakonska rješenja i izmijeniti zakonsku regulativu koja se odnosi na oblast korupcije i koja je možda omogućila da se u pojedinim oblastima korupcija praktično ozvaniči, što je nedopustivo i ne smije se više tolerisati.

Oni su zaključili da se protiv korupcije treba boriti sistemski i stvaranjem ozbiljnog zakonodavnog i instituciolnalnog okvira, uz aktivno učešće svih relevantnih sudionika, može doći do rezultata, a to je svakako društvo bez korupcije.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније