Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ I. P. ]

25. 05. 2022. 18:07 >> 18:06
3

ĐUKANOVIĆ I VOLTERS

CG s NATO i EU puta nijesu skrenuli uticaji sa strane

Crna Gora je odgovornim odnosom prema preuzetim obavezama opravdala podršku saveznika njenom članstvu u NATO alijansi, ocijenio je crnogorski predsjednik Milo Đukanović koji je danas primio vrhovnog komandanta NATO snaga u Evropi Toda Voltersa.

U kontekstu pogoršane bezbjednosne situacije u Evropi uzrokovane agresijom na Ukrajinu, Đukanović je, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, odao priznanje aktivnostima NATO-a kojima je zaustavljena dalja agresija i realizovana strategija odvraćanja i odbrane.

"Posebno je naglasio posvećenost Crne Gore ispunjavanju svog paketa obaveza nakon izbora nove Vlade kroz usvajanje odluka koje se očekuju od nas kao odgovorne članice i pomoći koja je upućena Ukrajini, uz odlučnost da tako bude i ubuduće. Uz ponovljeno opredjeljenje Crne Gore za evropske i euroatlanske integracije, istakao je da Crnu Goru sa tog puta nijesu mogli skrenuti ni unutrašnje ni spoljašnje maligne strane", saopšteno je iz kabineta Predsjednika.

Uz ocjenu da, kako je navedeno, ostajemo tvrdi zagovornici euroatlantizma "ponovio je uvjerenje o ključnoj važnosti zdravog partnerstva Evrope i SAD koje počiva na identičnim vrijednostima i ne traži preispitivanje već sistemsku nadgradnju kako bi sačuvali superiornu poziciju".

Na toj liniji Đukanović je na važnost kontinuiranog prisustva NATO i EU na Balkanu, imajući u vidu reputaciju nestabilnog regiona koji je u kontinuitetu pod malignim uticajem trećih strana.

"Poruka NATO i EU je da nam je nasušno potrebno veće združeno prisustvo jer je ovaj region primarna odgovornost EU i NATO", rekao je Đukanović.

Sa druge strane, Volters je istakao visoku saglasnost sa stavovima Đukanovića, ocjenjujući da ZB mora ostati u centru pažnje NATO i EU, ističući da svjesni malignog uticaja na ZB ostaju fokusirani na njega kao što su fokusirani na Ukrajinu.

"Uz podsjećanje da je bio svjedok prijema Crne Gore u Alijansu istakao je da proteklih pet godina Crnoj Gori mogu služiti na ponos i da su dostignuća i doprinosi izuzetni. Visoko je ocijenio ostvarene rezultate naših vojnika u misijama u Avganistanu, Kosovu, Letoniji i Iraku ističući da je prisustvo crnogorskih snaga naročito u Letoniji i podsjetnik liderima NATO da se zadrži pažnja na ZB. Uz pohvale za posvećenost Crne Gore kontribuciji NATO savezu, Volters je zahvalio Predsjedniku na njegovom i liderstvu Crne Gore, uz uvjerenje da je budućnost svijetla i to velikom dijelom zahvaljujući onome što su Predsjednik lično i Crna Gora uradili", navodi se u saopštenju.

Zajednički je, kako se navodi, ukazano na važnost podrške prijemu u članstvo Finske i Švedske, što će biti snažna poruka onima koji ugrožavaju mir.

"Predsjednik je uz zahvalnost za pohvale Crnoj Gori, optimistične poruke u pogledu budućnosti, kao i zahvalnost za odgovorno i časno obavljanje funkcije vrhovnog komandanta NATO snaga u Evropi, potvrdio nepoklobljivu posvećenost Crne Gore Alijansi. Sagovornici su izrazili zadovoljstvo novim imenovanjem na poziciji ministra odbrane Crne Gore što je garancija ispunjavanja svih obaveza Crne Gore prema NATO i njenim partnerima", navodi se u saopštenju.

 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније