Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ M.V./T.G. ]

21. 05. 2022. 07:10   >>  07:06 18

POPOVIĆ O NEZAVISNOSTI

"Ostvarile se najcrnje slutnje, podjele sve veće"

Od svega što su nam obećavali na referendumu 2006.godine ostvarile su se samo naše najcrnje slutnje, kazao je za Portal RTCG Predrag Popović, jedan od lidera Bloka za zajedničku državu 2006. godine. To je kazao povodom obilježavanja Dana nezavisnosti Crne Gore, odnosno 16 godina od referenduma o državno-pravnom statusu Crne Gore.

On je istakao da od samostalne politike na vojnom planu, spoljne politike pa čak i unutrašnje politike nema ništa, te da je na planu spoljne politike situacija zastrašujuća.

"Dakle, ne samo da te politike nema, nego se naši diplomatski predstavnici do te mjere degutantno trude da prepisuju agende EU čiji članovi nećemo biti do ko zna kada, ako uopšte ikad i budemo bili. Kada pogledamo šta je sve ostalo od EU s početka 21. vijeka u ovom trenutku se postavlja pitanje da li nam to više uopšte i treba", istakao je Popović. 

Na planu monetarne politke situacija katastrofalna

On je kazao da na planu monetarne politike situacija tek katastrofalna, te da mi koristimo danas tuđu valutu na čije kretanje i status nemamo nikakvog uticaja.

"Podsjetimo se, Crna Gora nije niti članica EU, niti članica eurozone, tako da na kretanje eura mi posebno u ovako krizna vremena nemamo nikakvog uticaja. Prosto smo prepušteni situaciji, koja će se na nas u ovom ili onom obliku svakako odraziti. Nažalost negativno, a da mi u tome nećemo moći ništa da uradimo", istakao je Popović. 

On je naglasio da Crna Gora suštinski ne da nije postala samostalna i nezavisna nego je pretvorena u najobičniju NATO koloniju.

Popović je podvukao da na planu unutrašnje stabilnosti i pomirenja - u čemu je Crna Gora mogla da ostvari pomake i za šta je ona bila direktno odgovorna -  tek nema nikakvih pozitivnih stvari. Kako ističe, danas smo udaljeniji jedni od drugih nego što smo bili prije 16 godina. Popović se boji da će stanje biti sve gore.

Odnosi sa Srbijom najgori u našoj istoriji

"Odnosi sa Srbijom su najgori u našoj istoriji. Dakle, od priče kako će sve biti isto, nema ništa. To je svima potpuno jasno. Ne samo da nema na planu normalnih odnosa između dvije nezavisne države nego i na planu ostavrivanja prava na rad, pa makar i onog sezonskog", istakao je naš sagovornik. 

Kazao je da vidimo i sami šta se dešava sa pitanjem boravišta, sa pitanjem dvojnog državljanstva i regulisanja državljanstva za ljude koji više od 15 godina žive gotovo kao apatridi. 

Niko se ne može radovati ovakvoj situaciji

"Sve su to stvari koje neminovno ukazuju na činjenicu da je Crna Gora gurnuta u referendum ne da bi ostvarila ono za šta su se zalagali njeni protagonisti nego da bi bila pretvorena u najobičniji privatni feud, kojima je Crna Gora bila potrebna jedina kao takva u kojoj će oni donositi sve odluke, u kojoj će se oni sve pitati. I na kraju smo dobili ono što danas imamo, gore stanje nego što smo imali na početku", kazao je Popović. 

Naglasio je da kada pogledamo samo šta se dešava i ovih dana, prosto se postavlja pitanje kako će se to završiti.

"Sve ovo govorim sa velikim žaljenjem, zato što se niko ne može radovati ovakvoj situaciji, ali odgovornost za sve ovo što se desilo isključivo leži na protagonistima ideje o nezavisnoj Crnoj Gore koja je bila samo jedna obična poštapalica da bi se realizovali njihovi privatni planovi", zaključio je Popović. 

 

 

 

 

Пратите нас на

Коментари18

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније