Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ M.L.B./I. P. ]

19. 05. 2022. 13:57   >>  13:56 4

ABAZOVIĆ-BORELJ

CG može biti uspješan primjer za evropeizaciju

Predsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović sastao se u Briselu sa visokim predstavnikom Evropske unije (EU) za vanjsku politiku i bezbjednost Žozepom Boreljom, gdje je konstatovano da naša zemlja može biti uspješan primjer evropeizacije.

 

"Pokretanje političkog dijaloga, funkcionalan parlamentarni sistem, inkluzija i posvećenost naporima za umanjenje polarizacije u društvu, visoko su u agendi prioriteta nove Vlade", istakao je Abazović tokom sastanka sa Boreljom.

Sa druge strane, Borelj je naglasio da Crna Gora može napraviti razliku u Evropi, ističući da "Crna Gora ima jaku agendu zbog čega može biti uspješan primjer za evropeizaciju i u tome imati podršku Evropske komisije".

Abazović je, kako je saopšteno iz Vlade, istakao da je nacionalni interes Crne Gore da napravi jake institucije i bolje uslove za život, i da će se nova Vlada ophoditi u skladu sa time, ubrazavajući integracioni put. 

"Uvjereni da će nas reforme i rezultati voditi do uspjeha, to jest zatvaranja pregovaračkih poglavlja što očekujemo paralelno sa završetkom češkog predsjedavanja EU", zaključio je premijer Abazović.

Abazović-Bilčik: U Briselu se osjeća pozitivna energija prema Crnoj Gori

Prethodno se premijer Dritan Abazović u Briselu sastao sa predsjednikom delegacije Evropskog parlamenza za Crnu Goru Vladimirom Bilčikom.

"Uvjereni smo da će opipljivi rezultati koje ćemo postići u Crnoj Gori kada je u pitanju  vladavina prava rezultirati brzim napretkom na putu integracija", naglasio je Abazović.

Kako je saopšteno iz Vlade, predsjednik Vlade je naveo da, u saradnji sa Skupštinom, želi otvoriti politički dijalog,  ističući važnost zajedništva i širokog konsenzusa oko najvažnijih tema, napominjući da isto važi za region i regionalnu saradnju.

Kopredsjedavajući Parlamentarnog odbora za stabilizaciju Evropske unije (EU) i Crne Gore Vladimir Bilčik, naznačio je da EP želi puno pozitivnih vijesti iz regiona, a da je  proevropska Vlada u Crnoj Gori prilog tome.

Sastanku sa Bilčikom prisustvovali su i potpredsjednica Vlade za spoljnu politiku, evropske integracije i  regionalnu saradnju i ministrica evropskih poslova Jovana Marović, šef misije Crne Gore u EU, ambasador Petar Marković, šefica kabineta predsjednika Vlade Ana Rašović i savjetnik predsjednika Vlade Đorđe
Radulović.

Kasnije danas Abazović imaće izlaganje pred evroposlanicima članovima delegacije Evropskog parlamenta za Crnu Goru - Parlamentarnog odbora za  stabilizaciju i pridružuvanje.

Mekalister Abazoviću: Crna Gora na najboljem putu da postane 28. članica EU

U prethodne tri nedjelje u našoj državi pokrenuto je više procesa u borbi protiv visoke  korupcije i organizovanog kriminala nego u protekle dvije decenije", saopšteno je nakon  sastanka predsjednika Vlade Crne Gore dr Dritana Abazovića sa predsjedavajućim  AFET-a, Dejvidom Mekalisterom.

Abazović je naglasio da Crna Gora kao odgovoran kandidat za članstvo u  Uniji dosljedno prati vanjsku i bezbjednosnu politiku EU gdje se bez izuzetka  pridružujemo stavovima i odlukama EU i dajemo doprinos mirovnim misijama EU.

"Regionalna saradnja, dobrosusjedski odnosi, uz evropske integracije i djelovanje u  okviru NATO, su ključni prioriteti vanjske politike Crne Gore", istakao je Abazović.

Predsjedavajući Odbora za vanjske poslove Evropskog parlamenta, Dejvid Mekalister,  istakao je da je Crna Gora na najboljem putu da postane 28. članica EU.

"Crna Gora može  biti uspješna priča i nada državama Zapadnog Balkana o evropskom proširenju. Moramo  da podržimo države koje su na reformskom putu", naglasio je Mekalister.

 

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније