Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

A.M.

18. 05. 2022. 15:31 >> 15:39

AMBASADORKA ŠVEDSKE

David: Nadam se da će CG podržati Švedsku u NATO-u

Potpredsjednica Skupštine Crne Gore Branka Bošnjak sastala se sa Anikom Ben David, ambasadorkom Švedske u Crnoj Gori i Aleksandrom Pjer Dutrijom, zamjenikom ambasadorke, te tom prilikom iskazala zadovoljstvo, što je Švedska kao jedna od najrazvijenijih evropskih zemalja prepoznala važnost evropske integracije Zapadnog Balkana, a pogotovo Crne Gore. 

"Ona je istakla da je ne evropskom putu Crne Gore od izuzetne važnosti činjenica da se sve parlamentarne partije zalažu za pristupanje Evropskoj Uniji, kao i visok procenat građana. Ona je takođe upoznala ambasadorku sa poslednjim dešavanjima u vezi sa hapšenjima čelnih ljudi pravosudnog sistema ističući da vladavina prava mora zauzeti ključnu ulogu u procesu reforme, a što je od krucijalne važnosti za proces pristupanja Evropskoj Uniji", navodi se u saopštenju. 

Ambasadorka Ben David upoznala je potpredsjednicu da je aktuelni zahtjev Švedske za ulazak u NATO dobio potrebnu većinu u švedskom parlamentu i da je ovaj čin nakon decenija neutralnosti istorijski trenutak za tu zemlju.

"Ona je istakla da je zahtjev za pridruživanju ovom vojnom savezu rezultat njihove zabrinutosti za bezbjednost zbog ruskog agresorskog rata protiv Ukrajine. Ambasadorka je izrazila nadu da će Skupština Crne Gore u što kraćem roku pružiti podršku ratifikaciji članstva Švedske u NATO savezu", navodi se u saopštenju.

Kako se navodi u saopštenju, Bošnjak je istakla da Crna Gora poštuje odluku Švedske o pristupanju NATO savezu, smatrajući da će to ojačati taj savez, te je izrazila spremnost Skupštine Crne Gore da uvaži ovu istorijsku odluku Parlamenta Švedske I ratifikuje sporazum o pristupanju NATO-u u što kraćem roku.    

"Sagovornice su takođe razgovarale i o značaju rodne ravjnopravnosti za društvo u cjelini, što Švedska na svom primjeru jasno pokazuje. One su dale podršku borbi za ravnopravno učešće žena u političkom životui, ali i u borbi protiv govora mržnje i nasilja nad ženama", navodi se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније