Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ I. P. ]

18. 05. 2022. 15:05 >> 15:09
24

ĐUKANOVIĆ I OSMANI SADRIU

CG podržava zahtjev Kosova za članstvo u Savjetu Evrope

Crnogorski predsjednik Milo Đukanović ocijenio je da su odnosi Podgorice i Prištine odlični i da Crna Gora podržava članstvo Kosova u Savjetu Evrope (SE). Đukanović inače boravi u zvaničnoj dvodnevnoj posjeti Kosovu, na poziv predsjednice Vjose Osmani Sadriu. Kosovsku koleginicu pozvao je da posjeti Crnu Goru.

Đukanović je na konferenciji za novinare saopštio da pozdravlja činjenicu da je Kosovo okrenuto istim strateškim ciljevima kao i Crna Gora,.

"Crna Gora je već članica NATO-a, znam da Kosovo teži ka tom cilju i jedni i drugi težimo članstvu u EU i vjerujem da na tom planu imamo šta jedni drugima da ponudimo i da će to biti jedno od važnih polja naše buduće saradnje", rekao je on.

Podrška dijalogu Beograda i Prištine

Navodeći da Crna Gora podržava politički dijalog Prištine i Beograda, Đukanović je rekao da zvanična Podgorica pokazuje "visoku zainteresovanost da se taj dijalog nastavi i da u doglednoj budućnosti rezultira jednim održivim sporazumom".

Govoreći o aktuelnim prilikama u regionu Zapadnog Balkana, Đukanović je rekao kako vjeruje da bi članstvo Zapadnog Balkana u EU bila odlična geopolitička investicija EU u svoj mir, stabilnost i bezbjednost.

"Vjerujemo da je nažalost jedna ozbiljna tragedija koja još uvijek traje u Ukrajini bila povod da se prenemo svi u Evropi i da shvatimo da u Ukrajini nije samo nezavisnost i sloboda u izboru vlastite budućnosti Ukrajine na udaru nego je na udaru i evropska bezbjednost i evropski sistem vrijednosti i da bi iz tog iskustva morali izvući nauk kada je u pitanju Evropa u cjelini, ali prevashodno kada je u pitanju budućnost Zapadnog Balkana", rekao je Đukanović.

Članstvo u SE blagodet za region

Komentarišući interes Kosova za članstvom u određenim međunarodnim orgnizacijama, poput Svajeta Evrope, Đukanović je rekao da razumije da je blagodet ne samo za Kosovo, nego i za region i za Evropu svako novo članstvo u Savjetu Evrope.

"Mi smo kao najmlađa članica Savjeta Evrope veoma dobro iskoristili svoju pripadnost u Savjetu Evrope i mislim da smo mnoge reforme uspješno organizovali i da su nam te reforme pomogle da napredujemo na putu evropske integracije", kazao je Đukanović.

Smatra da je to korist za sve i korist za Evropu u cjelini.

"Na taj način razumijemo i aplikaciju Kosova za članstvo u Savjet Evrope i onda je valjda potpuno logično i prirodno da podržavamo tu intenciju i nastavićemo zapravo da radimo ono što smo radili i u prethodnom periodu razumijevajući potrebu Kosova da kao nezavisna država bude dio savremenih, političkih, ekonomskih i demokratskih integracija", rekao je Đukanović.

CG i Kosovo dijele viziju evroatlantske budućnosti

Uz konstataciju da je Đukanović saveznik Kosova "i posvećen prijatelj našeg naroda", predsjednica te zemlje rekla je da je posjeta crnogorskog predsjednika istorijska jer se dešava u bitnom trenutku za kontinent i ZB.

"Sa Crnom Gorom dijelimo fantastičnu saradnju u nizu oblasti, gdje posebno želim da istaknem turizam i činjenicu da naši građani istorijski provode ljetnji odmor na lijepim plažama počev od Ulcinja duž čitave prelijepe crnogorske obale, ali takođe i izuzetan doprinos Crne Gore davne ‘1999. godine otvarajući vrata i srca mnogim građanima iz Republike Kosovo koji su tamo odsjeli kao izbjeglice, koji su pronašli tamo zaštitu i utočište u najtežim vremenima", rekla je Osmani Sadriu.

Ističe kako Crna Gora i Kosovo dijele zajedničku i jasnu viziju evroatlanske budućnosti.

"Ističući bitnosti jačanja međunarodne pozicije Kosova danas sam zatražila podršku Crne Gore za učlanjenje Kosova u SE kao i u ostale organizacije. Kao što znate, od posebne važnosti, pogotovu u trenutnoj situaciji u Evropi, jeste NATO a posebno za Kosovo je bitno Parnerstvo za mir kao prvi korak u pravcu učlanjenja u NATO", rekla je ona.

"Crna Gora je jasan primjer kako je učlanjenje u NATO poslužilo samo jačanju bezbjednosti našeg regiona, s toga bi i na učlanjenje Kosova trebalo gledati iz ove prizme, doprinosa većem stabilitetu i bezbjednosti na čitavom ZB", rekla je Osmani Sadriu.

Пратите нас на

Коментари24

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније