Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ M.V. ]

17. 05. 2022. 20:59 >> 21:03
1

DW O STANJU U CG

"Crnogorski Obama želi da očisti svoju zemlju"

U Jugoistočnoj Evropi su proteklih decenija svako malo autsajderi i upadači sa strane više puta nalazili put do najviših političkih funkcija, kao u rijetko kom drugom regionu na kontinentu. Dovoljno često su i propadali – malo njih je uspjelo da se politički afirmiše na duži rok, naveo je "Dojče Wele" (DW). U članku o situaciji u Crnoj Gori, kazali su da sve to pokazuje koliko su krhke demokratske prilike u zemljama regiona, koliko je velika želja za promjenama te koliko očekivanja i razočaranih nada ljudi tamo nose u sebi.

Crna Gora, sa nešto više od 600.000 stanovnika najmanja država u regionu Zapadnog Balkana, takođe već neko vrijeme doživljava uspon jednog autsajdera do centralne političke ličnosti, piše u članku. 

"Riječ je o Dritanu Abazoviću, donedavno malo poznatom mladom protest-političaru, koji je od kraja aprila premijer svoje zemlje. On obećava ništa manje nego da će očistiti Crnu Goru od korupcije, osloboditi ovu državu decenijama zarobljenu okovima organizovanog kriminala i brzo je uvesti u EU. Na prvi pogled, karijera Abazovića izgleda kao samo još jedan primjer opisanog meteorskog političkog uspona u jugoistočnoj Evropi. Politikolog je dugo bio predsjednik jedne eko-liberalne strančice: Ujedinjene Reformske Akcije (URA). Prije skoro dvije godine, poslije istorijskih parlamentarnih izbora, on i njegova stranka imali su priliku da budu politički teg na vagi odlučivanja. Abazović je to iskoristio vješto i sa velikim taktičkim smislom za politički osjećaj. Što ga je katapultiralo na vrh njegove zemlje", piše u tekstu DW, čiji je autor novinar Keno Verzak. 

Ipak, ističu, ovaj tek 36-godišnjak je izuzetak u Jugoistočnoj Evropi u jednom pogledu, pripada albanskoj manjini u Crnoj Gori. On je prvi političar na čelu jedne zemlje Zapadnog Balkana koja pripada etničkoj manjini - od raspada Jugoslavije. Crnogorski publicista Željko Ivanović ga zato naziva „crnogorskim Obamom“.

"Veoma je zdravo za Crnu Goru i za cio region da je Abazović, neko iz manjine, prvi premijer jedne balkanske zemlje“, kaže za DW Ivanović.

Ti izbori su bili istorijski, piše DW, prvi put posle više od tri decenije, Demokratska partija socijalista (DPS) autokratskog dugovremenog vladara i aktuelnog predsjednika Mila Đukanovića morala je da se odrekne vlasti.

"Na vlast je došla veoma heterogena koalicija iz gotovo svih oblasti političkog spektra, u kojoj su Abazović i njegov izborni savez željeli da predstavljaju garante ustavnih reformi i proevropske spoljne politike. Abazović je tada postao potpredsjednik Vlade i bio je odgovoran za borbu protiv korupcije. Kao takav, brzo je stekao reputaciju dosljednog borca protiv organizovanog kriminala, koji obilježava Crnu Goru decenijama. Od tada svako malo dobija ozbiljne prijetnje smrću od moćne narko-mafije u zemlji - i stoga je pod snažnom policijskom zaštitom danonoćno", navedeno je u članku DW. 

Za DW Vanja Ćalović-Marković, najpoznatiji crnogorski antikorupcijski aktivista i predsjednica organizacije za građanska prava MANS, kaže kako misli da Abazović neće imati veliku moć jer mu je stalno potrebna podrška DPS-a i drugih partija. 

“Politički opstanak njegove vlade zavisi od struktura koje su duboko upletene u korupciju i organizovani kriminal. Abazović je napravio kompromis sa prethodnim režimom i vratio korumpirane strukture na vlast i to faktički bez parlamentarnih izbora. Stoga vjerujem da su njegove izjave o borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala više politički marketing nego stvarna posvećenost uspostavljanju vladavine prava", navela je Ćalović-Marković.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније