Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

D.R.

16. 05. 2022. 16:03   >>  16:20

EUSAIR KONFERENCIJA

Marović: Poglavlje 27 među prioritetima nove Vlade

Potpredsjednica Vlade za spoljnu politiku, evropske integracije i regionalnu saradnju i ministrica evropskih poslova Jovana Marović kazala je na konferenrenciji strategije EU za jadransko-jonski region (EUSAIR) da je poglavlje 27 koje odnosi na životnu sredinu prioritet nove crnogorske Vlade.

Ona je podsjetila da je Crna Gora u pregovorima sa EU to poglavlje 27 otvorila 2017. godine.

“Definisali smo 251 mjeru koja je neophodna da se to poglavlje zatvori i nova Vlada koja je izabrana prije 20-tak dana posvećena je da se na tom polju ostvari napredak”, rekla je Marović koja se na konferenciju uključila video vezom iz Podgorice.

Istakla je da pored opštih kriterijuma pregovori sa EU uključuju i konkretna pitanja kao što je piseban status solane Bajo Sekulić u Ulcinju.

Na konferenciji EUSAIRA-a u Albaniji, koja trenutno predsjedava tom regionalnom inicijativom, usvojena je deklaracija u kojoj su predstavnici deset zemalja članica naveli da proširenje EU na Zapadni balkan predstavlja geostratešku investiciju u stabilnu, jaku i ujedinjenu Evropu.

“Ohrabrujemo članice EU da ubrzaju put zemlja ZB ka EU, tako što će odrediti datum početka pristupnih pregovora za Albaniju i Sjevernu Makedoniju tokom francuskog predsjedavanja Savjetom EU te u istom periodu Bosni i Hercegovini osigurati status kandidata”, navodi se u deklaraciji koju su potpusali oredstavnici vlada Crne Gore, Srbije, Hrvatske, Slovenije, Sjeverne Makedonije, Albanije, Italije, BiH, Grčke i San Marina.

Takođe u deklaraciji je najoštrije osuđena agresija Rusije na Ukrajinu.

EUSAIR je inicijativa čiji je cilj jačanje regionalne saradnje i ubrzavanje procesa evropskih integracija. U svom članstvu ima deset zemalja, od kojih su četiri članice Evropske unije. Bosna i Hercegovina će danas formalno preuzeti predsjedavanje od Albanije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније