Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ R.B. ]

13. 05. 2022. 08:43   >>  08:48 3

PANTELIĆ ZA TVCG

Makronov predlog nema mnogo veze sa Zapadnim Balkanom

Predlog predsjednika Francuske Emanuela Makrona, oko formiranja nove političke zajednice u Evropi, nema nekih velikih dodirnih tačaka sa Zapadnim Balkanom i odnosi se na države bivšeg Sovjetskog saveza, ocijenio je novinar Željko Pantelić. On je u emisiji "Dobro jutro Crna Goro", na Televiziji Crne Gore (TVCG), kazao da se tim predlogom šalje slamka nade Ukrajini. Poručio je i da je inicijativa Otvoreni Balkan vježbaonica za privredne sisteme, te da je previše ispolitizovana.

Pantelić je naveo da se Makronov predlog oko nove političke zajednice u Evropi, imajući u vidu ukrajinsko-rusku situaciju, odnosi na Ukrajinu, Moldaviju i Gruziju...

"Evropska unija je u nekom moralnom dugu prema Ukrajini, tako da je to jedna od poruka kojom je htio da pruži neku slamku nade Ukrajincima, ali i Moldavcima, Gruzijcima... To je svakako bitno i za EU koja želi da postane geo-strateški igrač", kazao je, između ostalog, Pantelić.

Taj predlog, ocjenjuje on, ispostaviće se da na kraju nema neke velike dodirne tačke sa Zapadnim Balkanom. Pantelić ističe da "mi imamo naš put", ali i da uspjeh dijelom zavisi od naših vlada, odnosno uspjeha reformi društva.

"Mi se nalazimo u stomaku EU i ne možemo da budemo tretirani kao zemlje koje se nalaze na rubu EU", kazao je on.

Pantelić smatra da crnogorski predsjednik Milo Đukanović nije u pravu u ocjeni da su potrebni dodatni razgovori oko Makronovog predloga.

"Mislim da, nažalost, nije u pravu. Prvo mora da se dogodi reforma načina glasanja o EU. Dok ne dođe do te reforme, neće biti novog proširenja EU. Međutim, to ne znači da Crna Gora ne treba ništa da radi i ne ispunjava uslove da bi bila zemlja koja može da uđe u EU, u momentu kada se otvore vrata. Na Crnoj Gori je da bude spremna kada se otvori priča o reformi glasanja", rekao je sagovornik Javnog servisa.

O inicijativi Otvoreni Balkan, Pantelić kaže:

"To je vježbaonica za naše ekonomske - privredne sisteme. Ako naše firme nijesu spremne da se takmiče na našem malom prostoru od 16-17 miliona ljudi, kako će se nositi onda sa tržištem EU. Open Balkan je previše ispolitizovan, iako on to u srži nema."

Na pitanje da li Otvoreni Balkan da uspori neke zemlje, konkretno Crnu Goru, Pantelić navodi da "razumije da postoji politička borba".

"Open Balkan nema ništa u sebi što bi predstavljalo prednost za Srbiju. Male zemlje mogu da profitiraju na većem tržištu, na primjer u Crnoj Gori, kada imate sezonu, zar ne bi bilo lakše da se ljudima omogući da lakše ostvaruju profit... Ne treba Otvorenom Balkanu davati političku konotaciju...", kazao je on za TVCG. 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније