Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ I. P. ]

11. 05. 2022. 20:20   >>  20:23

PRESKER OCIJENIO

Dobro je da je postignut dogovor o izborima u jednom danu

Ambasador Slovenije u Podgorici Gregor Presker ocijenio je da je nakon formiranja nove crnogorske vlade došlo do pomaka na političkoj sceni, te da je vlada postala inkluzivna jer uključuje sve nacionalnosti. Smatra da je dobro što je postignut dogovor o odgađanju izbora i njihovom održavanju u jednom danu.

On je u emisiji Fokus na TVCG rekao da vjeruje da će se, ako se došlo do konsenzusa o sastavljanju takve vlade, lakše postići potrebne reforme na putu evropskih integracija.

"Imamo već taj prvi korak konsenzusa stvaranja mogućnosti da se unaprijedi cjelokupan sistem, i da se ide dalje", rekao je Presker.

Bitno je vidjeti da i partije koje sada ne podržavaju novu većinu podržavaju članstvo Crne Gore u Evropskoj uniji.

"Ako je njima za cilj članstvo u EU, i Demokrate i DF, javno su više puta rekli da nema drugog cilja do članstva u EU, tu treba da i oni pokažu svoju konstruktivnost. Treba postići jak konsenzus između svih političkih i društvenih aktera, da se napravi iskorak", rekao je Presker.

To je sada posebno važno, naročito zbog rata Ukrajini koji utiče na sve nas kroz rast cijena hrane i energenata.

On smatra da su posljednja dešavanja koja se tiču borbe protiv organizovanog kriminala pozitivan signal.

Dobro je, kaže, da je postignut dogovor o održavanju lokalnih izbora u jednom danu, kako se na birališta ne bi izlazilo tokom turističke sezone.

"Kad su izbori uvijek je zagrijana klima, da se ne šalje signal prema inostranstvu i turistima koji dolaze u Crnu Goru", rekao je Presker.

Govoreći o inicijativi Open Balkan, on je rekao da bi ona trebalo da počiva na zdravim odnosima međusobnog poštovanja i uvažavanja: "Jer vidimo, posebno odnos unutar BiH, uticaj Srbije, odnos Kosova i Srbije".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније