Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

M.M.

11. 05. 2022. 19:35 >> 19:47
2

MECOLA S ĐUKANOVIĆEM

Borba protiv korupcije da i dalje bude u fokusu

Treće strane potrudile su se da penetriraju svoje interese na Zapadnom Balkanu, i jedini odgovor na to je intezivnija integracija, kako Balkan zbog upliva antievropske politike ne bi bio izvor nestabilnosti cijele Evrope, kazao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović tokom razgovora sa predsjednicom Evropskog parlamenta Robertom Metsolom.

Uz dobrodošlicu u Parlament i poruku da je željno iščekivala susret sa predsjednikom Đukanovićem, predsjednica Metsola je pozdravila priliku za razmjenu mišljenja u vezi sa aktuelnom situacijom i načinima za unapređenje odnosa Crne Gore i EP.

Đukanović je čestitao Metsoli izbor na važnu funkciju i zahvalio za pažnju koju EP i predsjednica lično posvećuju evropskoj budućnosti Crne Gore.

“Sa izuzetnom zahvalnošću gledamo na ulogu EP i pažnju koju posvećujete regionu i njegovoj evropskoj perspektivi, odlučni da nastavimo da radimo na našoj evropskoj budućnosti uz kontinuirani dijalog s Evropskim Parlamentom.”

Predsjednik je upoznao Metsolu sa aktuelnim unutrašnjim prilikama u našoj zemlji sa posebnim fokusom na formiranje nove vlade i njen prioritet – deblokiranje pregovaračkog procesa, cijeneći da imamo kapacitet da i dalje budemo promoter evropskog sistema vrijednosti u regionu. 

Istovremeno, izrazio je zabrinutost zbog pogoršanja situacije na Zapadnom Balkanu, na šta je presudno uticao usporen, a zatim i zaustavljen proces pridruženja, ali i pogoršanje odnosa na geopolitičkom planu na relaciji Istok – Zapad. Podsjetivši da u geopolitici nema vakuma i da su se treće strane potrudile da penetriraju svoje interese na ZB, naglasio je da je jedini odgovor na to intezivnija integracija, kako Balkan zbog upliva antievropske politike ne bi bio izvor nestabilnosti cijele Evrope. 

To ne isključuje, kaže Đukanović, neophodnost ispunjavanja zadataka, sprovođenja reformi i jačanje vladavine prava, ali uz proaktivniji odnos EU u čemu EP može imati važnu ulogu.

Metsola je zahvalila za jasne i otvorene stavove Predsjednika podsjetivši da je i nedavna posjeta parlamentaraca Crnoj Gori na Dan Evrope jasan znak solidarnosti i podrške našoj zemlji.

Ona je pozdravila formiranje nove vlade uz poruku da očekuju nastavak saradnje sa Crnom Gorom, prije svega s Predsjednikom lično, uvjereni da će to podstaći ubrzanje reformi koje su potrebne.

Ovo je odlučujuća godina u tom pogledu, kazala je Metsola, apostrofirajući potrebu zaokruživanja procesa imenovanja u sudskim organima na depolitizovan, transparentan i konkurentan način.

Uz ocjenu da borba protiv korupcije treba i dalje da bude u fokusu, najavila je skoru razmjenu posjeta između Crne Gore i EP uz interesovanje da čuje sugestije o neophodnom narativu evropskih institucija u korist ubrzanja procesa pridruživanja zemalja ZB kojima je EU davno dala obećanje.

Ona se interesovala i za razmjere malignog uticaja u domenu dezinformacija, kao i konkretne načine podrške EU ekonomskom napretku Crne Gore i regiona u kontekstu posljedica pandemije i stoprocentnog usklađivanja vanjske bezbjednosne politike sa EU.

Uz zahvalnost za razumijevanje potreba evropske budućnosti Crne Gore i regiona, Predsjednik je sa zadovoljstvom prihvatio inicijativu za intenzivnijom komunikacijom u cilju postizanja ciljeva u obostranom interesu.

Metsola je najavila da će rado posjetiti Crnu Goru i region, što će biti prilika za nastavak dijaloga.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније