Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ M.V. ]

26. 04. 2022. 12:14 >> 12:25
3

VANPARLAMENTARNI SUBJEKTI

Nova Vlada - korak naprijed ili pogrešan potez

Predstavnici dijela vanparlamentarnih političkih subjekata govorili su za Portal RTCG o predlogu da se formira manjinska vlada, da li je to pravo rješenje u ovom trenutku i koji bi trebalo da budu njeni prioriteti. Poseban akcenat stavljen je na način formiranja i predlaganja te vlade, kao i pitanje prioriteta i ključnih zadataka.

Nedavno je 46 poslanika odlučilo da sazove sjednicu Skupštine za 28. april sa početkom u 12 sati na Cetinju. Sjednicom će predsjedavati potpredsjednik parlamenta Ervin Ibrahimović.

Sjednica parlamenta na kojoj će se birati manjinska vlada biće održana na Cetinju. Premijer će biti lider Građanskog pokreta URA Dritan Abazović. Vlada će imati četiri potpredsjednika, a uz to i 18 resora i dva ministra bez portfelja.

Nakon što je oborena Vlada Zdravka Krivokapića početkom februara, u martu je Dritan Abazović dobio mandat od predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića da formira manjinsku Vladu. Vladu bi trebalo da čini koalicije predvođena Abazovićevim Građanskim pokretom URA, SNP, SDP i manjinske nacionalne stranke. Uz to, Vladi bi podršku trebalo da dâ Đukanovićev DPS koji ima najviše mandata ali bez učešća u izvršnoj vlasti.

Među ključnim elementima usaglašenog sporazuma o formiranju manjinske vlade su deblokada evropskih integracija, izbor ključnih sudskih i tužilačkih funkcija, nastavak sprovođenja NATO i EU politike prema Rusiji i Ukrajini, te reforma izbornog zakonodavstva. 

 

Predsjednik Slobodne Crne Gore Vladislav Dajković: Bez Đukanovićevih poslanika nema ni Vlade

Duboko se protivim ideji manjinske Vlade, iz nekoliko racionalnih razloga. Prije svega jer se temelji na glasovima poraženog DPS-a. Riječju: bez Milovih poslanika - nema ni Vlade.
Volio bih da čujem odgovor na prosto pitanje: Kako neko u novoj Vladi misli da se suoči s kriminalom Mila Đukanovića, ako ta Vlada zavisi od glasova Mila Đukanovića? Oni kažu “Milo neće imati ministre u Vladi”, a ja kažem: neće biti ni ministara bez Mila.Ovaj koncept je u dubokoj suprotnosti sa onim za šta je glasala većinska Crna Gora koja je 30. avgusta poslala Đukanovićev DPS u opoziciju. S tim u vezi, Abazovićeva URA daje vještačko disanje poraženima, a pobjednike - njihove suze, krv i znoj - vraća u opoziciju.

Najzad, Slobodna Crna Gora čvrsto stoji uz narod koji je prozreo prevaru. Već 19. juna, na izborima u Podgorici, zajedno šaljemo odgovor: Oslobodićemo Glavni grad, a DPS vratiti u ružnu prošlost iz koje neki pokušavaju - silom na sramotu - da je vrate. Dajemo riječ.

 

Predsjednik GP Nova ljevica Saša Mijović: Očekujemo da Vladi prioritet bude interes naroda i države Crne Gore

GP Nova ljevica koja je građanska, suverenistička partija lijeve orjentacije od nove Vlade očekuje da joj prioritet bude interes naroda i države Crne Gore, a ne borba za političku pol poziciju u susret lokalnim i parlamentarnim izborima. Ocekujemo da se urgentno posveti rješavanju nagomilanih socijalnih i egzistencijalnih pitanja građana, nađe mehanizme pomoći stanovništvu uništenom zbog propalog projekta "Evropa sad", smanji cijene osnovnih životnih namirnica i smanji akcize na gorivo.

Odnosno, da se okrene narodu, pomogne penzionerima i zaustavi pad životnog standarda građana koji je svakodnevnim poskupljenjima doveden na ivicu siromaštva.

Da zaštiti interese države Crne Gore, temeljni ugovor da uskladi sa Ustavom Crne Gore i zaštiti državni interes, jasno odredi da je protiv ideje "Otvorenog Balkana" i da će nastaviti građanski, sekularni, antifašistički, evropski i evroatlanski put koji je bila prekinula prethodna Vlada.

Da ubrza borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, kao i pripremi teren za poštene i fer izbore.

 

Izvršni koordinator Građanske inicijative "21.maj" Ljubomir Filipović: Bez kvalitativne promjene, motiv nije opšti interes

Definitivno je riječ o koraku naprijed, ali samo u smislu deblokade institucija. Pomjeranje sa mrtve tačke. Međutim, ne vidim nikakvu kvalitativnu promjenu u ovome. Što se grbo rodi, vrijeme ne ispravi.

Ovdje je taj defekt proističe iz samog motiva dojučerašnjih saradnika premijera Krivokapića, jer taj motiv nije opšti interes, nego puko grabljenje za moć od strane URA i SNP-a. Takva vlada, u kojoj će dominirati od Beograda kontrolisani SNP, i klijentelistička URA, neće suštinski učiniti ništa na “pomirenju Crne Gore” što joj je navodno proklamovani cilj.

Ova vlada će nastaviti sa istom agendom koju je vodila vlada Krivokapić-Abazović, uz pokušaj marginalizacije DPS i SD sa jedne, i Demokrata i Spajićevog pokreta sa druge strane. Sve uz svesrdnu podršku DF-a.

 

Predstavnik Građanske akcije Božidar Vujičić: Građani su još jednom prevareni 

Manjinska Vlada neće donijeti ništa dobro Crnoj Gori, odnosno građani će izgubiti godinu ili dvije i dodatna sredstva iz buđeta za rad osam novih ministarstava. Dobiće DPS i partije koje će ući u manjinsku Vladu, na već provjeren način, zapošljavljanjem sigurnih glasača i njihovih članova poradice. Ideja o formiranju manjinske Vlade nije ideja URA, SNP-a i drugih manjinskih partija već je ideja došla od DPS-a, partije koja je prije nekoliko mjeseci najavila da će srušiti Vladu, kad se za to stvore uslovi. Predsjednika DPS-a je prije neki dan saopštio da su ispunili obećanje i da su srušili Vladu.

Glavni krivac za rušenje ekspertske Vlade je svakao DF i SNP, koji su podržali Vladu a kada su shvatili da će predstavnici Vlade, na osnovu rezultata koje je postigla Vlada i koje bi postigla da joj nije izglasano nepovjerenje, osnovati partiju i na sledećim izborima pokupiti glasove DF-u i SNP-u i ostalim partijama, odlučili su da joj ne daju podršku u parlamentu.

URA je formiranjem maninske Vlade postigla autogol, umjesto da se založi za nove izbore i sigurno dobije veći broj glasova na izborima, na osnovu rezultata koje je Vlada postigla, odlučila se da umjesto ekspertske podrži partijsku Vladu i pomogne DPS-u da pokuša da se ponovo domogne vlasti. Građanska akcija godinama ukazuje da je Skupština Crne Gore neustavna, zbog diskriminacije i korupcije biračkog prava. Građani ne biraju poslanike već izborne liste, zato je Skupština Crne Gore zasnovana na prevari birača i nije iskaz istinske volje građana.

Manjinska Vlada je prevara na kvadrat građana, jer prvo građani nisu birali poslanike već izborne liste a manjinskom Vladom građani su prevareni još jednom jer vlast ostvaruju liste koje su bile izričito protiv DPS-a i lista DPS-a. URA i SNP su dobili glasove birača koji ne bi glasali za DPS a sada su njihovi glasovi otišli u manjinsku Vladu koju podržava DPS.

Otvorene izborne liste su jedini način da Crna Gora dobije ustavnu narodnu Skupštinu. Građanska akcija podnijela je inicijativu svim poslanicima da usklade zakon koji određuje glasanje sa ustavom i međunarodnim aktima, koje je prihvatila Crna Gora, da se omogući jednako i neposredno biračko pravo svim biračima bez diskriminacije. Za usklađivanje zakona sa međunarodnim propisima nije potrebna dvotrećinska većina poslanika, već prosta većina, odnosno podrška 41. poslanika.

 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније