Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ M.V. ]

25. 04. 2022. 11:48   >>  11:56 16

POSJETA ZVANIČNIKA SAD

Eskobar i Donfrid u CG 29. aprila

Specijalni predstavnik Stejt departmenta Gabrijel Eskobar i pomoćnica državnog sekretara SAD za evropske i evroazijske poslove Karen Donfrid otputovaće na Zapadni Balkan od 25. do 29. aprila, a posjetiće Crnu Goru, Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Kosovo, Sjevernu Makedoniju i Srbiju. Saopštenje o tome je objavljeno na sajtu Stejt Departmenta. 

"Eskobar i Donfrid će otputovati u Crnu Goru 29. aprila, gdje će istaći podršku SAD i potrebu za ubrzavanjem rada na evroatlantskom putu Crne Gore i pristupanju EU, jačanju članstva u NATO-u i podršci zajedničkim vrijednostima, uključujući borbu protiv korupcije. Oni će se zahvaliti i Crnoj Gori što se pridružila sankcijama EU Rusiji u znak podrške Ukrajini, pružanju humanitarne i bezbjednosne pomoći, kao i što je zatvorila vazdušni prostor za ruske avione", piše u saopštenju.

Prvo će 25. aprila ići na Kosovo, a potom u Srbiju 26. aprila. Kosovu će zahvaliti je pružilo utočište Avganistancima i Ukrajincima, te podstaći rad na reformama za demokratsku konsolidaciju.

"Pozvaće Srbiju da unaprijedi reforme za svoje evropske integracije, unaprijedi regionalnu stabilnost i prosperitet, razgovara o mogućnostima dalje energetske diversifikacije i proširi bilateralne bezbjednosne i ekonomske veze. Donfrid će ponoviti potrebu da se Srbija i Kosovo ponovo uključe u dijalog koji vodi EU", piše u saopštenju

Navodi se da će 27. aprila, u Bosni i Hercegovini ohrabriti zvaničnike da nastave sa učešćem u institucijama na svim nivoima vlasti kako bi unaprijedili funkcionalnost i zdravorazumske reforme za veći prosperitet i da bi BiH dobila status kandidata za članstvo u EU. Donfrid će pozvati BiH da na vrijeme održi jesenje izbore i ostvari napredak u borbi protiv endemske korupcije.

U Sjevernoj Makedoniji, 28. aprila, sastaće sa vladinim liderima kako bi signalizirali američku snažnu podršku pregovorima Sjeverne Makedonije o pristupanju EU i zahvalili im na njihovoj kontinuiranoj pomoći Ukrajini. Pozvaće najnoviju članicu NATO-a da nastavi blisku saradnju na nizu regionalnih, bezbjednosnih i odbrambenih pitanja u cilju promovisanja demokratije i regionalne stabilnosti.

Donfrid i Eskobar će 28. aprila obilježiti 100 godina američko-albanskih diplomatskih odnosa i zahvaliti Albaniji na partnerstvu u Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija i na njenoj posvećenosti suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine pred ruskom agresijom. Takođe će podvući snažnu podršku pristupanju Albanije EU i regionalnoj ekonomskoj integraciji, kao i naglasiti potrebu da se u potpunosti sprovede reforma pravosuđa i povede borba protiv korupcije.

 

Пратите нас на

Коментари16

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније