Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

M.M.Lj. [ Portal RTCG ]

09. 02. 2022. 09:52 >> 21:02
5

MASLENIKOV

"Rusija se ne miješa u unutrašnja pitanja CG"

Rusija se nikad nije miješala u unutrašnja pitanja Crne Gore i ne miješa se, kazao je u emisiji Link ambasador Rusije u Crnoj Gori Vladislav Maslenikov. On je poručio da ne treba tražiti skriveni smisao u ruskoj politici na Zapadnom Balkanu te da je njihov jedini interes bezbjednost.

“Po našem mišljenju kada strani političari diktiraju koji političari mogu, a koji ne da uđu u vladu ili kada proglašavaju neku političku snagu dostojnim ili nedostojnim partnerom, takva situacija nije samo neprihvatljiva, već i nečuvena. Političke partije koje su zastupljene u parlamentu dobile su konkretno podršku birača na pravednim, slobodnim, demokratskim izborima. Formiranje vlade je vaša apsolutno unutrašnja stvar, ako neko sa strane pokušava da utiče na to, tu čudi ne ono što oni čine,već da vi njih slušate”, kazao je ambasador.

Istakao je da ne komentarišu politička zbivanja u Crnoj Gori.

"Za razliku od naših zapadnih kolega mi se trudimo da ne komentarišemo unutrašnja politička dešavanja u Crnoj Gori, već smatramo da su takvi komentari graniče sa miješanjem u vaša unutrašnja pitanja, a ponekad i prevazilaze tu granicu”, kazao je Maslenikov .

Kazao je da komunicira sa skoro svim političkim snagama u Crnoj Gori. 

"I svi govore o potrebi jačanja i razvoja saradnje sa Rusijom. Mi smo spremni da sa budućom vladom radimo na unapređenju bilateralnih odnosa u mjeri u kojoj Podgorica bude spremna", rekao je ambasador.

On je rekao da odnosi Crne Gore i Rusije nijesu na nivou koji zaslužuju narodi dvije zemlje i to ne zbog krivice Rusije. 

"Mislim da treba da se opredijelite šta želite jer mi smo spremni za jačanje odnosa", kazao je on. 

"Azil Ismailovu neprijateljski potez"

Tvrdi da Telman Ismailov nije ubjedljivi politički izbjeglica. 

"Nijesam čuo da se na političkom polju istakao nečim osim prijateljstvom sa bivšim ruskim političarem i čini mi se sa jednim od crnogorskih. Davanje gospodinu Ismailovu koji je optužen za teška krivična djela u Rusiji,  političkog azila u Crnoj Gori, uprkos postojanju Interpolove potjernice, u Rusiji  doživljavamo kao neprijateljski potez Podgorice", kazao je Maslenikov. 

On smatra da je Podgorica prekršila neke odredbe Međunarodne konvencije o statusu izbjeglica iz 1951. godine. 

"Očekujemo od Podgorice izručenja još nekih osoba koje su na Interpolovoj listi", rekao je Maslenikov. 

"Rusija najveći investitor u CG"

Uprkos sankcijama i recipročnim mjerama, Rusija ostaje najveći investitor u privredi Crne Gore, kaže Maslenikov. 

"Za 15 godina od nezavisnosti Crne Gore, ruski investitori su investirali u vašu privredu najmanje 1,5 milijardi eura, donosno prosječno, na godišnjem nivou 100 miliona. Čak i u uslovima sankcija od Rusije dobijate više nego što u svom planu predviđa, ulaže i obećava EU", podsjeća ambasador. 

Kaže da je spoljnotrgovinska razmjena nije baš velika i iznosi oko 10,5 miliona eura. 

"Mada ta razmjena je povećana 37 odsto tokom prošle godine", dodaje ambasador. 

 "Rusija samo želi stabilnost Zapadnog Balkana"

Istakao je da je Rusija navikla na optužbe da se miješa u politiku Zapadnog Balkana.

“Citiraću našeg ministra Lavrova - glavna misija Rusije je bezbjednost i stabilnost na Balkanu. Ne treba da se traži skriveni smisao u ruskoj politici ovdje. Mi sarađujemo sa svim zemljama regije, na principinma međunarodnog prava, prije svega na Povelji Ujedinjenih nacija”, kazao je Maslenikov.

Očigledno je, kaže Maslenikov, da NATO i Evropska unija smatraju Zapadni Balkan zonom svog isključivog uticaja, unutar horor priče određenim ruskim interesima i zahtjeva da se umanji ruski uticaj.

“U posljednje vrijeme, zaista, to je poprimilo karakter antiruskih histerija. Ponekad to prelazi granicu pristojnosti”, kazao je Maslenikov.

On se osvrnuo na američke političare, a i na crnogorske koji, kako je rekao povremeno plaše javnost takozvanim ruskim imperijalnim interesima.

“Nekada je u budžetu ruske imperije bila posebna stavka i za Crnu Goru, pa ko od nas onda ima nostalgiju za imperijom”, kaže ambasador.

"Nijesmo imali plan napada u Ukrajini"

Plan o napadu u Ukrajni Rusija nikada nije ni imala, kazao je ambasador te zemlje u Crnoj Gori.

Maslenikov je podsjetio da su ovih dana bili održani važni pregovori između predjsednika Rusije i Francuske.

“Rusija nije strana unutar ukrajinskog konfikta. Minskovi sporazumi ne sadrže obaveze za Rusiju. Nikakvih ruskih obaveza u ovim sporazumima nema, ali Ukrajina ima mnogo, ali nažalost Kijev ignoriše realizaciju istih”, dodao je on.

Kaže da je situacija komplikovana.

“Vašington posljednjih mjeseci pogoršava situaciju, jer je on započeo tu hiesteriju oko navodne ruske invazije u Ukrajini”, kaže on.

Istakao je da su uvijek istupali protiv proširivanja NATO snaga blizu ruskih granica.

“Mi to shvatamo kao prijetnju našoj bezbjednosti”,rekao je Maslenikov.

 

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније