Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ M.V. ]

29. 01. 2022. 07:55 >> 08:07
2

PROKIĆ

"CG nije ispod svjetskog prosjeka u borbi protiv korupcije"

Zemlje Zapadnog Balkana žele u Evropsku uniju, ali su skoro sve osim Crne Gore ispod svjetskog prosjeka u borbi protiv korupcije, ukazala je u intervjuu za "Dojče Vele" Lidija Prokić iz Transparensi internešenela.  Prokić kaže da "ne treba da se zadovoljavamo samo brojkama".

"U Crnoj Gori imamo političku krizu nakon promjene vlasti i stanje u zemlji ne odražava rejting. Ipak, Crna Gora je uspjela da unese neke izmjene u zakon o informisanju. Ovo želim da istaknem jer je do tih promjena došlo nakon dugih i upornih napora prethodne vlasti da ograniči slobodu informisanja i ograniči prostor za nezavisni nadzor. Još jedno poboljšanje jeste to što je crnogorska vlada prvi put objavila informacije o javnoj potrošnji. I to omogućava nadzornim organima da budu mnogo nezavisniji nego ranije", rekla je Prokić. 

Kako je navela, Evropska unija ima mnogo alata za kontrolu korišćenja sredstava koje ustupa državama Balkana za borbu protiv korupcije.

"Ali postoje i neke slabosti, jer imamo mnogo situacija u kojima se evropska sredstva ne troše na odgovarajući način, uključujući i neke zemlje EU. Ali što se tiče Zapadnog Balkana, mora se reći da su vlade prvenstveno odgovorne za to kako troše svoj novac. A EU nikada neće biti voljna da preuzme Zapadni Balkan dok ne pronađu načina da efikasno kontrolišu korupciju", navodi Prokić.

Kaže i da je politička kriza u BiH zabrinjavajuća. 

Organizacija Transparensi internešenal, čije je sjedište u Berlinu, svake godine objavljuje Indeks percepcije korupcije u svijetu (CPI). To je najpoznatiji svetski indikator korupcije i rangira zemlje prema stepenu korupcije koji se percipira u politici i upravi. Što je indeks niži, to je korupcija veća.

Na nedavno objavljenoj listi za 2021. godinu Crna Gora je na 64. mjestu sa 46 bodova, Srbija je na 96. mjestu sa 38. bodova, a Bosna i Hercegovina i Albanija imaju po 35 bodova i time su na 110. mjestu.

 

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније