Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ cgnews.me ]

27. 01. 2022. 16:48   >>  16:50 1

JANJUŠEVIĆ

DPS neće biti puki posmatrač i glasač manjinske vlade

Potezi koje vuče Demokratski front mogu biti signal da se oni pozicioniraju kao faktor oko kojeg se može praviti manjinska vlada i na čiju se podršku može računati dok DPS neće biti puki posmatrač i podržavalac manjinske vlade, ocijenio je direktor Centra za političku edukaciju Dragiša Janjušević.

"Razgovor lidera URE Dritana Abazovića sa patrijarhom Porfirijem i pozicija Temeljnog ugovora otvaraju jedan novi niz analiza i pretpostavki i mogućnosti pravljenja manjinske vlade uz podršku DF-a pa čak i Demokrata” kazao je Janjišević za cgnews.me.

Janjušević kaže da se “blaga” reakcija DF-a na predloženi koncept manjinske vlade može tumačiti kao opreznost lidera ovog saveza i osluškivanje situacije, te osmatranje svojih pozicija u aktuelnim dešavanjima.

“Iako nisu participirali u samoj Vladi njihovi kadrovi zauzeli su pozicije po dubini. Oni sada vagaju i u političkom i pragmatičnom dijelu kako će se razvijati situacija i koncept manjinske vlade”, navodi Janjušević.

Janjušević podsjeća i na dosta mirnu reakciju lidera DF-a na postupak SNP-a oko potpisivanja memoranduma o saradnji sa manjinskim partijama i URA-om.

On smatra da DPS u podršci manjinskoj vladi vidi svoj politički interes i to prvenstveno u homogenizaciji svog biračkog tijela koje je naviknuto na to da je DPS činilac vlasti.

"Interesantno je kako će DPS glasati za zakone koji bi pogađali njihove visoke funkcionere, prvenstveno zakon o porijeklu imovine, ali oni u ovome vide svoju političku računicu pogotovu u svijetlu predstojećih lokalnih izbora", poručio je Janjušević.

Janjušević smatra da će se DPS u slučaju podrške manjinskoj vladi ponašati krajnje pragmatično te da će, u slučaju da taj koncept bude išao u smjeru koji njima ne odgovara, tražiti njegovo redefinisanje i svoju participaciju ili bi kočili procese.

“Poznat je njihov pragmatizam i on će i dalje ostati prisutan. Oni sigurno neće biti puki posmatrači i glasači te Vlade već će tražiti svaki podesan momenat da politički profitiraju", naveo je on.

Janjušević smatra i da je vrh Socijalističke narodne partije prilično hrabro izašao sa podrškom koncepta manjinske Vlade, a da predhodno nije pripremio svoja stranačka tijela za tu odluku.

“Takav se utisak stiče poslije njihovog Glavnog odbora gdje nijesu zauzeli konačan stav oko manjinske Vlade. Očigledno im je potrebno još vremena da pripreme opštinske odbore, odnosno sva svoja stranačka tijela", naveo je Janjušević.

Koncept manjinske Vlade, smatra Janjušević, poslužiće da se premosti period do raspisivanja predsjedničkih izbora kada će se najvjerovatnije ići i na vanredne parlamentarne izbore.

„Ta vlada u svojoj će agendi imati četiri teme na dnevnom redu i to zaokruživanje reforme izbornog zakonodavstva, deblokadu pregovora sa EU, deblokadu rada pravosudnih institucija i nastavak ekonomskih reformi i podizanje standarda građana. Mislim da ta vlada ne bi imala kapaciteta za neki veći zamah od ovoga", kaže Janjušević.

On je istakao da koncept manjinske Vlade svuda u svijetu podrazumijeva stabilizovanje prilika i pripremu društva za parlamentarne izbore poslije kojih bi se tražili modaliteti za formiranje stabilnije vlade.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније