Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Mina [ R.B. ]

27. 01. 2022. 13:54 >> 15:26
10

BEČIĆ

Nijesam vidio nijednu verziju Temeljnog ugovora

Predsjednik Skupštine Aleksa Bečić rekao je da nije vidio nijednu verziju Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom, i dodao da je za njega prihvatljivo sve što Vlada usaglasi sa drugom stranom.

Bečić je, odgovarajući na pitanja novinara u parlamentu, rekao da nije imao priliku da pročita konačnu verziju temeljnog ugovora za koju je premijer Zdravko Krivokapić u srijedu rekao da je spremna za potpisivanje.

„Nijesam gledao nijednu verziju Remeljnog ugovora. Ostajem pri onome što sam ranije govorio, to je u nadležnosti izvršne vlasti, Vlade“, kazao je Bečić.

Kako je naveo, sve što Vlada usaglasi sa drugom stranom za njega je aposlutno prihvatljivo.

„Jer sam se na isti način odnosio i kada su pređašnje izvršne vlasti zaključivale temeljne ugovore sa drugim vjerski zajednicama“, dodao je Bečić.

Upitan da li je znao da će to biti na dnevnom redu sjednice Vlade, Bečić je kazao da sa premijerom i ministrima, u zavisnosti od okolnosti, razmjenjuje mišljenja o svemu „što je sada obilježje društveno-političke pozornice“.

Na pitanje da li smatra da je trenutak za potpisivanje temeljnog ugovora, s obzirom na situaciju u državi, Bečić je odgovorio da je on legalista.

„Vrijeme je uvijek kad postoji saglasanost dvije strane“, kazao je Bečić.

Potrebne pisane garancije da niko neće formirati većinu sa DPS-om

Upitan da li je spreman da pregovara oko razrješenja političke krize, Bečić je ponovio da su Demokratama potrebne pisane garancije da niko neće formirati skupštinsku većinu sa Demokratskom partijom socijalista (DPS).

Prema njegovim riječima, pisane garancije su neoohodne jer je jedan politički subjekt parlamentarne većine eksplicitno najavio mogućnost i spremnost da sa DPS-om formira skupštinsku većinu zarad vršenja vlasti, a da drugi “manji politički subjekt” nije isključio tu mogućnost.

“Nakon takvih garancija, naravno spremni smo da razgovaramo i tragamo za rješenjima”, poručio je Bečić.

On je rekao da Demokrate neće prekrajati izbornu volju sa DPS-om.

“Demokrate će učestvovati u razgovorima parlamentarne većine gdje bi se tragalo za izlaskom iz ove složene političke situacije”, kazao je Bečić.

On je rekao da, ako nema rješenja, postoji izlaz.

“Pošten, evropski, građanski izlaz, a to su izbori. Kako neko može da se bori za fotelje i funkcije ako taj neko nudi da funkcije vratimo građanima, da oni daju svoj sud”, kazao je Bečić.

Komentarišući raspisivanje lokalnih izbora, Bečić je rekao da je prije dva-tri mjeseca, opozicija tvrdila da je to neustavno, da to ne poznaje pravna i politička praksa.

“I šta imamo sada, oni podnose i potpisuju predlog zakona objedinjavaje izbora. Meni je žao što tada nije preovladao razum, jer su tvrdili da hoću da pobjegnem od izbora u Mojkovcu i na Cetinju, vidjeli smo kome su problem bili ti izbori”, rekao je Bečić.

Prema njegovim riječima, sada je "propušten voz" za jedno izborno rješenje, jer su već održani izbori na Cetinju, u Petnjicu i Mojkovcu.

Bečić je kazao da su predsjednik Milo Đukanović i njegov kabinet prije nekoliko mjeseci saopštili da neće ispoštovati odluku Skupštine ukoliko usvoji izmjene zakona o lokalnoj samoupravi.

“Ja nijesam adresa, nego predsjednik da kaže da li ostaje pri svojim stavovima, da nakon raspisivanja izbora ne može ispoštovati zakon koji donese Skupština”, kazao je Bečić.

Odgovarajući na pitanje da li će uraditi sve da 4. februar protekne mirno, s obzirom na to da su najavljeni protesti, Bečić je rekao da će uvijek pozivati na mir i na demokratske vrijednosti.

“Uvijek moramo da čuvamo mir i stabilnost. Od mene ćete uvijek moći da dobijete takve poruke”, kazao je on dodajući da su njegove obaveze da predsjedava sjednicom, i da on nije koordinator bezbjednosnog sektora.

Na pitanje da li će Demokrate pozvati na proteste 4. februara, Bečić je rekao da su Demokrate uvijek bile sa građanima.

“Ali samo u onom što su mirni demorkatski izrazi nezadovoljstva”, rekao je Bečić.

 

 

 

 

Пратите нас на

Коментари10

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније