Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

M.M.Lj. [ Mina ]

23. 01. 2022. 12:56   >>  12:58 1

BEČIĆ

Novinarstvo se mora izboriti za bolji položaj

Novinarstvo se mora izboriti za bolji položaj i veći ugled u društvu pridržavanjem osnovnih i univerzalnih načela – istinoljubivosti i pravdoljubivosti, poručio je predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić i dodao da je uvjeren da će sloboda medija biti dostižan cilj.

On je, u svoje i ime Skupštine, svim medijskim poslenicima čestitao 23. januar - Dan novinara Crne Gore.

“Uvjeren da će sloboda medija i unapređenje standarda novinara, uslova njihovog rada i njihovog statusa u društvu biti dotižan cilj i samo stepenik ka punoj demokratizaciji crnogorskog društva”, navodi se u čestitku Bečića.

Bečić je istakao da važnost novinarstva, časne profesije u kojoj bi najčešće trebalo da se ostvaruju ljudi kojima su standardi pravovremenog, objektivnog i nepristrasnog informisanja vrhovni principi u radu, obavezuje sve društvene činioce da stvore ambijent u kojem nikome ni na pamet neće pasti da napadne na život, tijelo ili imovinu novinara. 

On je kazao da je zato Dan novinara prilika da se još jednom pozovu nadležni da rasvijetle okolnosti u kojima je ubijen glavni i odgovorni urednik lista Dan, Duško Jovanović.

Odnosno, prema riječima Bečića, da pravdi konačno privedu sve počinioce i nalogodavce tog bezobzirnog zločina, ali bez senzacionalizma, već onako kako je to pokojni glavni i odgovorni urednik lista Dan zaslužio svojim odnosom prema pravdi i istini.

“Novinarstvo kao sedma sila ili, kako često masovne medije nazivaju – četvrta grana vlasti, sa druge strane, mora se izboriti za bolji položaj i veći ugled u društvu pridržavanjem osnovnih i univerzalnih načela – istinoljubivosti i pravdoljubivosti”, rekao je Bečić.

Bečić je istakao da su lažne vijesti, senzacionalizam i tabloidizacija pojave koje moraju postati izuzetak, a ne pravilo.

“Ovo naročito u izazovnim društveno-političkim prilikama u kojima se dugi niz godina nalazi naše društvo. Manipulacije medijskim prostorom i njegovim konzumentima i zloupotreba medijskih sloboda usporavaju put ka poštovanju koje zavređuje svaki častan novinar”, naveo je Bečić u čestitki.

On je dodao da svim poslenicima medija čestita Dan novinara, uz želju da godina koja je tek počela crnogorskim novinarima donese puno uspjeha na profesionalnom planu i da ambijent u kojem rade bude ispunjen razumijevanjem građana i institucija za tu prilično tešku profesiju.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније