Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

P.R. [ Mina ]

29. 12. 2021. 22:12   >>  22:21 3

VLADA CRNE GORE

Utvrđen Predlog zakona o popisu stanovništva

Vlada Crne Gore je, na današnjoj sjednici, utvrdila Predlog zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova s Izvještajem o sprovedenoj javnoj raspravi.

Tokom diskusije je istaknuto da će se donošenjem zakona omogućiti priprema, organizacija i sprovođenje popisa, u cilju dobijanja sveobuhvatnih podataka o stanovništvu, domaćinstvima i stanovima u Crnoj Gori.

“Predloženim odredbama se na jasan način pravno regulišu nadležnosti, prava i obaveze Uprave za statistiku, ministarstava, jedinica lokalne samouprave i drugih organa i organizacija u vezi s pripremama i sprovođenjem popisa stanovništva”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da se Zakonom regulišu prava i obaveze lica koja se obuhvataju popisom i lica koja neposredno obavljaju poslove popisa, način i obim prikupljanja, upotrebe i zaštite prikupljenih podataka i objavljivanje rezultata.

Vlada je na sjednici utvrdila i Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o slobodnom pristupu informacijama. Navodi se da je u raspravi naglašeno da će se donošenjem ovog Zakona omogućiti efikasnije ostvarivanje prava na slobodan pristup informacijama.

“Uz smanjenje troškova za korisnike i stvoriti efikasan instrument za ostvarivanje prava građana na pristup informacijama u posjedu organa vlasti”, kaže se u saopštenju.

Sa druge strane, kako se navodi, izmjene i dopune doprinijeće i transparentnijem radu organa vlasti, podsticanju djelotvornnosti, odgovornosti i afirmaciji integriteta i legitimnosti organa vlasti.

Dodaje se da su proširuju razlozi za preovlađujući javni interes, sa ciljem da se osigura veća dostupnost informacija u slučajevima u kojima postoji poseban javni interes za pristup informaciji.

Na sjednici je donijeta odluka o iznosu dodatka na osnovnu zaradu za dežurstvo i pripravnost za zaposlene u sudu i državnom tužilaštvu.

Navodi se da je Vlada donijela odluku o proglašavanju zaštićenog područja Park prirode „Stari Ulcinj”.

Vlada je na današnjoj sjednici donijela strategiju za prevenciju i suzbijanje terorizma, pranja novca i finansiranja teorizma za period od 2022. do 2025. godine, s akcionim planom od 2022. 2023. godine.

“Strategijom je na cjelovit način prikazana nacionalna politika u oblasti prevencije i suzbijanja terorizma, pranja novca i finansiranja terorizma, definisan okvir djelovanja s ciljem unapređenja postojećih i razvoja novih mjera, mehanizama i instrumenata, a sve u funkciji stabilnosti i bezbjednosti Crne Gore”, kazali su iz Vlade.

Navodi se da je donijeta strategija sajber bezbjednosti za period od 2022. do 2026. godine sa akcionim planom za period od 2022. do 2023. godine.

“Podizanje nivoa sajber bezbjednosti na nacionalnom nivou predstavlja svojevrstan zalog za budućnost, jer bezbjedan sajber prostor ostaje važan preduslov stvaranja podsticajnog ambijenta za kontinurani ekonomski razvoj, digitalnu transformaciju i pružanje javnih usluga”, navodi se u saopštenju.

Na današnjoj sjednici Vlada je usvojila informaciju o funkcionisanju Portala „Glas građana – e-Peticije“.

“Radi se o portalu koji omogućava javnosti da utiče na proces kreiranja javnih politika, putem podnošenja elektronskih peticija Vladi”, kaže se u saopštenju.

Vlada je na današnjoj sjednici utvrdila granski kolektivni ugovor o izmjeni granskog kolektivnog ugovora za zdravstvenu djelatnost.

“Povećanje zarada u zdavstvu koje je inicirala vlada uslovilo je izmjenu granskog kolektivnog ugovora za zdravstvenu djelatnost, na način što su povećani koeficijenti i zarada medicinskom kadru će se uvećati 30-40 odsto”, kazali su iz Vlade.

U diskusiji je, kako se dodaje, istaknuto da je povećanje zarada u zdravstvenom sistemu samo vraćanje dijela duga države onima koji spašavaju živote ljudi.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније