Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

B.Č.J. [ Mina ]

07. 12. 2021. 11:12   >>  11:12 4

21. MAJ

Državotvorne snage imaju potencijala za pobjedu

Izbori na Cetinju, u Mojkovcu i Petnjici pokazali su da državotvorne, građanske i proevropske snage imaju potencijala za pobjedu na očekivanim vanrednim parlamentarnim izborima, ocijenjeno je iz Građanske inicijative (GI) 21. maj.

Iz te organizacije su kazali da su partije sadašnje vlasti u sve tri opštine ukupno osvojile manje od šest hiljada glasova, dok su državotvorne stranke imale više od 11,6 hiljada.

U saopštenju Inicijative ukazuje se da je u odnosu na avgust prošle godine oko 1,8 hiljada birača manje izašlo na izbore u tri opštine, od čega je samo na Cetinju bilo oko hiljadu birača manje.

U Inicijativi smatraju da realan politički profil građana koji su ovoga puta apstinirali ukazuje da da se radi o najmanje 65 odsto birača koji su protiv aktuelne državne vlasti.

Ocjenjuje se da se, sa druge strane, pokazalo da rasutost i sebičnost državotvornih stranaka ima negativne posljedice koje su se mogle izbjeći.

"Umjesto da državotvorne stranke budu objedinjene kroz jednu ili dvije kolone, osim izuzetka u Mojkovcu gdje Socijaldemokratska partija nije ni učestvovala, partikularni interesi su se odrazili na ravnodušnost dijela građana", ocijenili su iz GI 21. maj.

Oni su rekli da su zato izbori u Mojkovcu, Petinjici i na Cetinju nauk za slabo reformisane i dezintegrisane državotvorne partije koje se i dalje ponašaju kao prije prošlogodišnjih izbora.

Iz Inicijative su ocijenili da će formiranje vlasti na Cetinju i u Petnjici dodatno pokazati u kojoj mjeri su državotvorne stranke spremne da nacionalne interese stave iznad partijskih.

U GI 21. maj smatraju da opozicioni lideri moraju shvatiti da plitko strančarenje nije u interesu Crne Gore, niti državotvorna i građanska javnost želi takvu politiku.

"Bez obzira na to što ovi izbori ne odražavaju cjelinu raspoloženja u ukupnom biračkom tijelu, činjenica je da ukupne okolnosti idu u prilog neizbježnom porazu sadašnje parlamentarne većine i zato bi bilo neoprostivo da se takva šansa propusti", zaključuje se u saopštenju GI 21. maj.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније