Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

B.Č.J. [ Portal RTCG ]

06. 12. 2021. 08:44 >> 06:16
21

PERIĆ

SDP može donijeti promjene i na državnom nivou

Rezultat jučerašnjih lokalnih izbora na Cetnju za političkog analitičara Srđana Perića je najzanimljiviji. Tamo je, prema njegovom mišljenju, suštinski pobjednik SDP koji, smatra Perić, ima odličnu pregovaračku poziciju za formiranje vlasti u tom gradu. On ukazuje da se to može reflektovati i na državni nivo. "DPS ima loš koalicioni potencijal, SDP kao poželjan partner svih drugih subjekata na Cetinju, sigurno je, može da traži mnogo više od onoga što je snaga na izborima. Oni imaju jak izborni rezulatat ali ga mogu dodatno osnažiti u pregovorima", kazao je Perić.

Izborni rezultat na Cetnju za Perića je najinteresantniji. Tamo je, prema njegovom mišljenju, suštinski pobjednik SDP, jer su, kako kaže, pokazali snagu a DPS sam ne može formirati vlast što nije magao ni u prošlom sazivu.

"Na simboličkoj ravni, radi se o opštini koja je imala opterećenje prije svega zbog dešavanja početkom septembra i niko nije znao kako će se to reflektovati na izborni rezultat. Sa druge strane siguran sam da je DPS očekivao bolji rezultat. Zanimljivo je da Stara garda ima uvijek simpatije za inicijative koje su direktno od građana, oni su porasli za jedan mandat što govori da imaju određenu utemeljenost", kazao je Perić u Jutarnjem programu Televizije Crne Gore komentarišući jučerašnje lokalne izbore u tri opštine.

Za formiranje Vlasti na Cetinju, smatra, da odličnu pregovaračku poziciju ima SDP a to se, ukazuje Perić, može reflektovati i na državni nivo.

"Kada je u pitanju formiranje vlasti na Cetnju ako niko od partnera, Stara garda, Demokrate i Ura ne bude išao ka DPS-u to stvara odličnu pregovaračku poziciju SDP-u i ona se može reflektovati na državni nivo iz više razloga. S jedne strane oni mogu da imaju odličnu pregovaračku poziciju ako idu sa DPS-om ali se onda trajno opredjeljuju za saradnju sa DPS-om i onda ne vide mogućnost daljeg razvijanja svoje strateške pozicije, a sa druge strane oni mogu da odigraju otvorenije i da potencijalno, ono što se dešava na Cetinju, te pregovore, uvežu sa dešavanjima na državnom nivou. Oni imaju iskustva u politici i znaju koliki je pregovarački potencijal te pozicije", ističe Perić.

U Mojkovcu se, kaže Perić, izvjesno desila promjena vlasti te da DPS nakon dugog upravljanja tim gradom ide u opoziciju. Obrte tokom pregovora Perić ne očekuje, već smata da će vlast sa državnog nivoa činiti vlast i u Mojkovcu.

"Tu će se takođe otvoriti pitanje kao na državnom nivou, doduše u manjem obimu, ideološki raznorodnih potencijalnih koalicionih partnera. Ideološka razlika može da bude problem prilikom pregovora doduše mnogo manje nego na državnom nivou", smatra Perić.

To što je DF U mojkocu proglasio gradinačelnika za Perića je nametanje svog rješnja.

"Očegledno se želi namentnuti osoba iz liste koja je u okviru onoga što je pretpostavljena nova većina da on bude gradonačelnik. Na nivou pricipa u demokratiji vi tome ne možete da prigovorite ali treba da imate sagasnost svih aktera koji bi tvroili tu većinu. Mislim da će postići dogovor ko je personalno rješenje vidjećemo kako će drugi reagovati", kazao je Perić.
U Petnjici, dodaje, DPS i sada ima jako uporište. Zanimljivim smatra rast Stranke pravde i pomirenja.

"I ostali donosioci odluka će biti u okviru DPS-a jer sam može da formira vlast", kazao je Perić.

Пратите нас на

Коментари21

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније