Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Mina/rtcg.me [ M.L.B. ]

27. 11. 2021. 12:37   >>  16:19 3

ĐUKANOVIĆ

Crnoj Gori treba vlada, jer je sada nemamo

Crna Gora će nastaviti sa evropeizacijom društva, bez obzira na to što se događa sa politikom proširenja Evropske unije (EU), poručio je predsjednik države Milo Đukanović. Međutim, da bi nastavila EU put, Crnoj Gori je kako kaže Đukanović potrebna vlada, koju, kako dodaje, sada nemamo. 

On je, na Balkanskom integracionom forumu, naveo da se Crna Gora nijednog trenutka nije nalazila u nedoumici kada je riječ o njenom evropskom putu, niti u pogledu toga kom kulturnom krugu želi da pripada.

“To nije bio, niti je danas, opšti politički obrazac u regionu, ali prioritetan aspekt naše evropske politike nije datum članstva u Evropskoj uniji (EU)”, naveo je Đukanović. On je poručio da Crna Gora ide evropskim putem iz najdubljeg uvjerenja.

Međutim, da bi nastavila EU put, Crnoj Gori je kako kaže Đukanović potrebna vlada. 

“Nama, pod jedan treba vlada, ne pričam treba nam ni ekspertska, ni politička, ni ovakva ni onakva, treba nam vlada, jer je sad nemamo. Treba nam vlada, ta vlada treba kao prvi zadatak treba da se organizuje oko pregovaračkog procesa, mora da isporuči rezultate u pregovaračkim poglavljima 23 i 24 da bi deblokirala proces i da proizvede rezultate koji će EU dovesti pred svršen čin”, poručio je Đukanović.

On je kazao da još niko nije rekao da je završen proces proširenja.

“Ključno je pitanje zašto mi na današnji dan nismo ispunili svoje uslove i obaveze”, naveo je Đukanović.

Važni je kaže na jednoj strani povratiti viši nivo geopolitičkog kredibilite EU, a na Zapadnom Balkanu se fokusirati na reforme.

“Ako nakon dobijanja Vlade u Crnoj Gori krenemo tim putem ja sam ubijeđen da ćemo mi biti prvi pred vratima EU, naveo je Đukanović.

On je ocijenio da bi promjena strateškog kursa, značila istorijski povratak unazad, dodajući da je Crna Gora dugo na evropskom putu, i da je postigla određene rezultate.

“Šta god se događalo sa politikom proširenja, Crna Gora nastavlja sa evropeizacijom društva. To je jedini logičan i razuman put”, poručio je Đukanović.

On je ocijenio da je sadašnja struktura evropskih institucija više okrenuta ka Zapadnom Balkanu nego prethodna, dodajući da su poruke ohrabrenja koje region čuje praćene „nekim porukama iz ne manje važnih evropskih centara”.

To, kako je poručio, dovodi do gubitka povjerenja u evropsku perspektivu regiona.

“Ako se dođe u situaciju da članstvo nije perspektiva, razumijem osjećaj odgovornosti onih koji imaju grižu savjest, ukoliko se iznevjeri očekivanje ljudi u regionu, ali to nije rješenje naših problema”, naveo je Đukanović.

On je kazao i da ideja Otvorenog Balkana nije konzistentno formulisana, niti je jednako ponuđena svim akterima.

“Veliko je pitanje ne samo formulisanja, već i kredibilnosti njenog autora. Pridružujem se onima koji misle da je riječ o političkom marketingu, prije nego o ozbiljnoj inicijativi”, naveo je Đukanović.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Željko Komšić kazao je da su evropske vrijednosti prevashodno životne vrijednosti.

“Ako mi odustanemo, bojim se da alternativa postoji i da će cijeli Zapadni Balkan pasti u krilo Putinu”, rekao je Komšić.

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović je naveo da ne misli da će Sjedinjene Američke Države (SAD) i EU prepustiti Zapadni Balkan stranim uticajima.

“SAD su puno toga uradile, pa bismo, samo na osnovu trenutne situacije i nedovoljne angažovanosti, mogli da imamo takve zaključke”, ocijenio je Džaferović.

On je poručio da je uvjeren da neće doći do stvaranja novih granica i teritorija na Zapadnom Balkanu.

“To su želje pojedinih aktera, ali se to neće desiti. Budućnost svih država regiona je u EU i NATO-u, ali Unija i SAD bi trebalo da budu mnogo angažovanije na području Zapadnog Balkana”, naveo je Džaferović.

Predsjednik Evropskog pokreta u Crnoj Gori Momčilo Radulović je naveo da je zastoj evropskih integracija evidentan, dodajući da zemlje EU postaju svjesne krize i posljedica njihovog nedjelovanja.

“To je ostavilo prostor djelovanja drugim destabilizujućim faktorima”, naveo je Radulović.

On je ocijenio da politika dvostrukih standarda u Uniji sve više uzima maha.

“Uslovi za članstvo su sve teži, a istovremeno ne bismo rekli da je ispunjavanje tih standarda praksa u Uniji. Ta konfuzija vodi u nepovjerenje i manju privlačnost Unije nego prije desetak godina”, kazao je Radulović.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније