Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Mina [ R.B. ]

24. 10. 2021. 11:05   >>  11:07 2

SOBOTKA

Cilj da CG bude bude prva naredna članica EU

Crna Gora će u integracijam u Evropsku uniju (EU) imati svu pomoć Austrije, kazao je predsjednik Nacionalnog savjeta te države Volfgang Sobotka i poručio da mu je cilj da Crna Gora bude prva naredna članica EU.

Sobotka je to kazao u razgovoru sa predsjednikom crnogorsko Skupštine Alekskom Bečićem.

Iz Skupštine Crne Gore saopšteno je da je Sobotka rekao da je dobar i kvalitetan odnos dvije države temelj i zalog koji Austriji daje za pravo da otvoreno istupi pred članice EU.

"Želim da potvrdim da na tom putu imate svu pomoć Austrije i moj cilj jeste da budete prva naredna članica EU“, poručio je Sobotka.

On je naglasio da je Austrija snažno orjentisana da jača i razvija saradnju sa Crnom Gorom, na nivou parlamenata, ali i u svim drugim sferama koje će doprinijeti da najviši crnogorski zakonodavni dom bude istinski hram demokratije.

Navodi se da je Bečić, istakao da je Austrija jedan od najvažnijih vanjskopolitičkih partnera Crne Gore i da dvije prijateljske države ostvaruju sadržajnu bilateralnu saradnju i intenzivan politički dijalog.


Bečić je poručio da Crna Gora prepoznaje i cijeni podršku Austrije, najprije u integracionim procesima i to, kako kroz direktne tehničke podrške institucijama, tako i podizanjem svijesti kod ostalih članica EU o važnosti snaženja politike proširenja.

Crna Gora je, kako je naveo Bečić, svjesna aktivne podrške zvaničnog Beča, koji je znao da vrednuje napredak ostvaren na unutrašnjem planu, dalje reformske napore države, ali i doprinos koji je ona svojim pozitivnim primjerom pružila i pruža jačanju stabilnosti i napretku regiona.

Ističe se da je Bečić, govoreći o pregovaračkom procesu, koji svjedoči da je Crna Gora sa svim otvorenim i sa tri privremeno zatvorena poglavlja, jasnim i nedvosmislenim opredjeljenjem ka evropskim i evroatlanskim integracijama, najuspješnija među državama kandidatima, rekao da očekuje da podrška Austrije, ni ovoga puta neće izostati.

Navodi se da je, uz osvrt na nedavno objavljen Izvještaj Evropske komisije, Bečić upoznao sagovornika sa dosljednošću spoljnopolitičke orijentacije Crne Gore i ukazao na do sad postignute rezultate u domenu usklađivanja spoljne politike Crne Gore sa EU.

Ističe se da je pomenuvši neke od sfera u kojima dvije zemlje ostvaruju intenzivnu i sadržajnu saradnju i podsjetivši na plodnu parlamentarnu saradnju, Bečić zaključio da su odnosi Austrije i Crne Gore dokaz snaženja i unapređenja odnosa dva najveća zakonodavna doma.

"Predsjednici su konstatovali da je, parlamentarna saradnja u projektu “Demokratske radionice Barbara Pramer“ najbolji primjer na koji način se trajno uvezuju dvije predstavničke institucije", kaže se u saopštenju.

Bečić je upoznao Sobotku da je do danas održanoviše od 1,4 hiljade radionica u kojima je učestvovalo preko 31 hiljadu djece i blizu dvije hiljade nastavnika iz svih krajeva Crne Gore i da u kontinuitetu vlada izuzetvo veliko interesovanje škola, nastavnica i djece.

Sobotka je, kako se navodi, nakon što ga je Bečić upoznao sa postignućima Skupštine Crne Gore, kazao da se raduje svim projektima koje je Parlament realizovao do sad i pohvalio predanost, rad i postignute učinke.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније