Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

P.R.

09. 10. 2021. 16:15   >>  16:49 6

MILAČIĆ

"Prihvatljiv predlog premijera"

Prava Crna Gora pozdravlja inicijativu premijera Zdravka Krivokapića u smjeru strukturnog i kadrovskog unapređenja Vlade Crne Gore, započetu kroz dvije faze pregovora, duboko vjerujući da su predloženi principi i metodologija najbolja mjera realnoga u ovom izazovnom društveno-političkom trenutku, te snažan doprinos stabilizaciji prilika u zemlji, rekao je predsjednik Prave Crne Gore Marko Milačić.

Milačić navodi da je Prava Crna Gora uputila Krivokapiću pisano izjašnjenje povodom njegovog zahtjeva za konačno usaglašavanje strukture Vlade Crne Gore. 

"Pravoj Crnoj Gori, kada je o strukturnom konceptu riječ, prihvatljiva je predložena struktura Vlade Crne Gore od tri potpredsjednika i 16 resora. Prava Crna Gora, takođe, podržava predlog premijera o podjeli četiri resora koji su se pokazali kao previše obimni", istakao je Milačić.

Prava Crna Gora naglasila je važnost formiranja Ministarstva za medije i informisanje izdvajanjem iz obimnog Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija.

"Zbog toga jer je stanje u crnogorskim medijima nezadovoljavajuće, kako u pogledu nedovoljno uređene i sa najboljim evropskim praksama nedovoljno usklađene medijske regulative, tako, naročito, u pogledu položaja i zaštite medijskih radnika, kao i u dijelu sve rasprostanjenijeg govora mržnje u mnogim sverama javnog života", objasnio je Milačić.

Prava Crna Gora pozdravlja predlog Krivokapića da koncept Vlade bude ekspertski.

"Što ne isključuje da resorno stručni budući ministri budu i političari", dodaje Milačić.

Prava Crna Gora pozdravlja i predlog Krivokapića i sama ohrabruje učešće manje brojnih naroda u Vladi Crne Gore.

"Sa naglaskom da jedan od važnih kriterijuma pri njihovom odabiru bude da li je predložena ličnost u prethodnom periodu bila politički okaljana saradnjom sa kriminogenom strukturom koju predvodi Milo Đukanović", navodi Milačić.

Prava Crna Gora, zbog izuzetnog značaja politike zaustavljanja pada nataliteta, podsticanja rađanja i poboljšanja starosne strukture, ponudila je na razmatranje, nikako ultimativno, formiranje ili novog ministarstva – Ministarstva za brigu o porodici i demografiju (radni naziv) – ili pridodavanje novih direktorata i sektora iz ove oblasti nekom od postojećih predloženih ministarstava.

"Iako su određeni segmenti iz ove oblasti prepoznati u brojnim ministarstvima vjerujemo da bi na ovaj način ova za crnogorsko društvo izuzetno važna oblast bila značajnije i istaknuta, i formacijski osnažena", smatra Milačić.

Milačić smatra i da bio se time osnažile politike: zaustavljanje pada nataliteta i podsticanje rađanja; podsticanje zasnivanja bračne ili vanbračne zajednice i pomoć parovima u rješavanju stambenog pitanja; značajnija pomoć parovima i finansiranje cjelokupnog procesa vantjelesne oplodnje; značajnija pomoć višedjetnim porodicama i poreske olakšice zavisno od broja djece; sistemska politika pomoći samohranim roditeljima; sistemske politike suzbijanja nasilja u porodici; razvijanje sistemskih strategija u borbi protiv vršnjačkog nasilja; konstruktivna i praktična briga o starima i bolesnima u dnevnim centrima, i mnoge druge politike koje bi se kroz predloženo organizaciono rješenje intezivirale i dobile novi zamajac.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније