Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

14. 09. 2021. 20:32 >> 00:07
15

OSUDE PARTIJA

Sramotno skandiranje Abazoviću, policija da hitno reaguje

Političke partije osudile su današnje vrijeđanje potpredsjednika Vlade Crne Gore i lidera URE Dritana Abazovića na Cetinju.

"Sramotno skandiranje Dritanu Abazoviću na nacionalnoj osnovi zahtijeva odmah reakciju policije i tuzilaštva i najstrože kažnjavanje po Zakonu. Ne moramo se politički slagati, ali pojedinci za ovakve postupku zaslužuju najstrožu zakonsku osudu", napisao je Konjević na Tviteru. On je pozvao policiju da hitno reaguje povodom tog slučaja.

Bošnjačka stranka, kako su naveli, osuđuje svaki oblik vrijeđanja na vjerskoj ili nacionalnoj osnovi.

Poručuju da je Crnoj Gori potreban dijalog.

"Dijalog nije moguć ako pojedinci, svjesno ili ne, podgrijavaju već dovoljno podignute tenzije i šire vjersku i nacionalnu netrpeljivost. Političko neslaganje ne smije i ne može biti povod za bilo kakve istupe koji vode u pravcu vjerske netrpeljivosti", navode iz BS. 

Zaključuju da će se BS  uvijek zalagati za vrijednosti suživota, međusobnog uvažavanja i dijaloga“.

Klub odbornika Demokrata Cetinje najoštrije je osudio današnji napad na Jankovića i koleginice iz URA-e ispred Skupštine Prijestonice.

"Verbalni i fizički napadi, prijetnje, pokušaji zastrašivanja, ekstremizacija i progoni zbog političkog djelovanja, zbog različitog mišljenja, slobodnog javnog govora svojstveni su retrogradnom sistemu vrijednosti koji na ovim prostorima baštine jedino činioci bivšega režima i Demokrate, čiji su funkcioneri bezbroj puta bili mete napada istih struktura uvijek će dići glas i osuditi ovakva ponašanja", piše u saopštenju. 

Demokrate ističu da se zalažu za kulturu dijaloga, toleranciju i međusobno poštovanje i uvažavanje, za pravnu državu u kojoj će se, kako navode, svi građani osjećati bezbjedno i u kojoj će se svi problemi rješavati razgovorom.

"Moramo zajednički raditi na tome, jer Crna Gora je tek započela svoj put demokratizacije, nakon smjene totalitarnog režima Mila Đukanovića. Sva politika, ideologija i kompletno djelovanje DPS-a i njihovih partnera stalo je u dvije rečenice njihovog odbornika Mila Jankovića koje je danas uputio kolegi Šolu Jankoviću: 'Kakva ste vi to partija kad ne mislite svi isto!? Mi u DPS svi mislimo isto'", navele su Demokrate.

Generalni sekretar Demokratske partije socijalista (DPS) Aleksandar Bogdanović kazao je da je vrijeđanje porodica i mržnja po vjerskoj osnovi nešto su što je nedopustivo i za jednaku osudu odakle god to dolazilo.

"Političke razlike i demokratska borba su jedno, a mržnja nešto sasvim drugo", napisao je Bogdanović na Tviteru.

On je istakao da to nijesu poruke koje pripadaju "Crnoj Gori za koju se borimo".

Predsjednik Prave Crne Gore Marko Milačić kazao je da prijetnje i uvrede na račun Dritana Abazovića i pojedinih odbornika, osim što su u domenu krivičnog djela pa takve zaslužuju i hitno procesuiranje, jesu, kako ističe, "najbolji pokazatelj suštine politike i prirode DPS-a".

Patriotsko komitski savez najoštrije osuđuje, kako navode, nacionalistički ispad nepoznatog građanina koji je danas na Cetinju psovao potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića.

"Sramota je psovati ičiju majku, a posebno sa Cetinja koje je proteklih nedjelja pokazalo sav svoj građanski, multinacionalni i antifašistički karakter. Ovakvi ispadi, jedva dočekani u dijelu crnogorske javnosti, koji su odmah sramotno okvalifikovani kao “komitski uradak”, treba sankcionisati i osuditi na svakom mjestu", navode u saopštenju.

"Psovke muslimanskoj majci više bole jer to nijesmo mi Crnogorci, svih vjera, udruženi u borbi za našu slobodnu i sekularnu Crnu Goru. Crnogorci koji poštuju sve ono što su ostali narodi koji ovdje žive, utkali u svoju domovinu, što dokazuju u svakoj prilici, u svakom kriznom vremenu ove države, konačno u danima otpora na Cetinju, kada su pohitali i ostali sa nama do kraja, da brane univerzalne vrijednosti ovog vremena", navode, između ostalog, iz PKS CG.

Grupa građana, koja se okupila danas ispred Skupštine Prijestonice, zvižducima je ispratila odbornike Građanskog pokreta URA. Upućene su im i uvrede, a u video snimku koji je objavio Portal "Dan" vidi se kako jedan od okupljenih upućuje prijetnje Abazoviću.

Пратите нас на

Коментари15

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније