Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Dijana Drašković, TVCG

06. 09. 2021. 20:45   >>  21:40 11

ŠOĆ

"Joanikije i Porfirije jedini mogli odlučivati o mjestu ustoličenja"

Uoči ustoličenja mitropolita Joanikija, mogli smo čuti različite informacije, koje su se odnosile na mogućnost odgađanja tog vjerskog obreda. Tu odluku su, međutim, jedino mogli da donesu mitropolit Joanikije i patrijarh Porfirije, poručuje advokat i član Pravnog savjeta mitropolije Dragan Šoć. Pritisaka je vjerovatno, bilo ali je od njih, kako kaže Soć, jači Ustav.

Nakon ustoličenja mitropolita Joanikija na Cetinju, prvi čovjek Vlade Zdravko Krivokapić saopštio je da o drugačijem scenariju nijesu ni razmišljali.

"Odlaganje čina ustoličenja mitropolita Crnogorsko primorskog Srpske pravoslavne crkve Joanikija nije bila opcija ni u jednom trenutku", saopštio je Krivokapić na Tviteru.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, tvrdio je drugačije.

"Bio je plan da se odloži ustoličenje. Dobro što je Vlada Crne Gore promijenila svoju odluku tokom noći", kazao je Vučić.

Da je jedan od planova bio zabrana ustoličenja potvrdili su juče,a danas ponovili lideri DF-a. Krivokapić ih, je kažu zvao uoči ustoličenja, a potom su se sastali, kako bi im rekao da je u toku državni udar.

"Vrlo smo mu jasno saopštili i kolega Knežević i ja da zakon mora da važi podjenako za sve i da mora da se omogući ustoličenje", kazao je iz DF Andrija Mandić.

"Ono što je važno da se kaže jeste da je predsjednik Vlade upoznao kolegu Mandića i Kneževića negdje poslije 1 sat da on nije u stanju da obezbijedi organizovanje ustoličenja", kazao je iz Pokreta za promjene, Nebojša Medojević.

A da li je, i kakvih je pritisaka bilo uoči ustoličenja, advokat i član Pravnog savjeta mitropolije crnogorsko primorske Dragan Šoć ne zna. I da je ih je, kaže bilo, zna ko je jedini imao pravo da odlučuje o ustoličenju.

"Ono što sam ja pažljivo pratio jeste šta o tome kažu ljudi koji odlučuju, a to su patrijath Porfirije i mitropolit Joanikije. Nijednog momenta nijedan od njh dvojice niti da će se promijentiti mjesto, niti da će se promijenti vrijeme uvođenja u tron mitropolita Joanikija", istakao je Šoć.

Svjetovne vlasti ne mogu da odlučuju gdje će biti ustoličen vjerski poglavar, zato Šoć kaže da je sve što se dešavalo mimo crkvenih velikodostojnika necivilizacijski i neustavno.

"Kad je u pitanju taj čin on ne može da bude zabranjen. Jer se radi o vjerskoj radnji, ono je ustavom zajamčeno, ono se dešava u zatvorenom prostoru i to nije javni skup. Ja se u Boga nadam da će konačno ovaj narod shvatiti da oni koji mu se predstavljaju eksluzivni branitelji crnogorska i države ili srpstva i njenog identiteta i crkve nijesu to za šta se predstavljaju", poručio je Šoć.

Zato, kako zaključuje Šoć, ne bi trebalo kupiti političke poene u situacijama u kojima se unaprijed zna ko će izgubiti. Ustav je jasan, a svaka namjera da se tumači na različite načine ne može biti slučajna.

Пратите нас на

Коментари11

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније