Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

07. 12. 2020. 09:24 >> 09:39
7

BANA

Hitno pokrenuti postupak lustracije

Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija (BANA) uputila je otvoreno pismo predsjedniku Skupštine Aleksi Bečiću, kao i premijeru Zdravku Krivokapiću i potpredsjedniku Vlade Dritanu Abazoviću, u kojem traže da se bez odlaganja, u Skupštini Crne Gore pokrene postupak lustracije.

Skoro je tri decenije od početka krvavih ratova na prostoru bivše Jugoslavije, a Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija ukazuje da je Crnoj Gori neophodno suočavanje sa prošlošću.

“U ime istine, pravde i svih žrtava genocida i žrtava rata, pozivamo vas, bez odlaganja, da upravo u Skupštini Crne Gore pokrenete postupak lustracije i time pokažete koliko je političkoj poziciji i opoziciji Crne Gore stalo do istine i do njegovanja dobrosusjedskih odnosa sa državom Bosnom i Hercegovinom, i Bošnjacima u obje države, koji su najveće žrtve”, poručuju iz Bošnjačko-američke nacionalne asocijacije (BANA)

Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija, kako poručuju, u ime svojih članova u emigraciji porijeklom iz Sandžaka i Crne Gore, nakon 30 godina postkomunističkog jednoumlja, pozdravila bi, ističu, novoformiranu 42. Vladu Crne Gore na čelu sa predsjednikom Zdravkom Krivokapićem, kada bi ona imala multietnički i multikonfesionalni sastav.

“Međutim, očigledno je da ste kao mandatar, sada premijer, strogo vodili računa da sastav tzv. eksperata - ministara u Vladi Crne Gore bude na jednovjerskom tj. pravoslavnom kao i srpskom etničkom principu, što je za nas Bošnjake potpuno neprihvatljvo. Jer, takva vlada ne oslikava stvarno stanje multietničke države, koju garantira ustav”, navode u saopštenju.

Tvrde da, postoje Bošnjaci u Sandžaku i Crnoj Gori koji su se posvetili nauci,van su stranaka i političkih tokova i previranja, ima ih i eksperata iz raznih oblasti.

“Kao građanin CG i mandatar / premijer imali ste obavezu da ih pronađete i ponudite im da budu na čelu odgovarajućeg ministarstva, i tako ispoštujete ustav države ali i pravični, nepristrasan pristup formiranja vlade. Ujedno, sa ovakvim činom kao uneverzitetski profesor sami ste sebe oborili na ispitu”, stoji u saopštenju Bošnjačko-američke nacionalne asocijacije (BANA).

Predsjedniku Skupštine poručuju da je pod njegovim predsjedavanjem javnost čula negiranje genocida nad Bošnjacima u Srebrenici.

Predsjedniče Bečiću, negiranjem presuđenog genocida od strane najviših internacionalnih sudskih instanci Ujedinjenih nacija i nereakcijom i šutnjom vas - predsjednika, odobrili ste da Skupština CG bude poligon za retrogradne snage, koje bi pored negiranja genocida u Srebrenici, rado počinile novi genocid nad Bošnjacima. Ujedno ste, gospodine Bečiću, vašom nereakcijom u svojstvu predsjednika Skupštine CG za počinjeni genocid nad Bošnjacima prihvatili kolektivnu odgovornost srpskog i crnogorskog naroda”, poručuju iz Bošnjačko-američke nacionalne asocijacije (BANA).

Potpredsjedniku Vlade Dritanu Abazoviću, poručuju da je u Skupštini bio izuzetno glasan i transparentan, ali od momenta negiranja genocida nad Bošnjacima u Srebrenici, kako dodaju nije se oglašavao.

“Ovog puta ste ćutali, dok su reagovali poslanici koji sjede pored vas. Vjerujemo da ste čuli njihov krik iz skupštinskih klupa. Svakog pripadnika bišnjačkog korpusa, kao i svakog čestitog građanina Svijeta, bole rane Srebrenice, trebale bi da bole i vas, demokratski orijentiranog građanina Crne Gore i Albanca muslimana čak i onda kada ne očekujete političke poene”, poručuju iz Bošnjačko-američke nacionalne asocijacije (BANA).

Bečiću, Krivokapiću i Abazoviću poručuju da su dozvolili negiranje genocida u Skupštini, što je kako kažu, nedopustivo.

“Skupština Crne Gore je prosto odisala ustima punim Srebrenice, čak i od onih koji su se u vrijeme rata gurali u prvi plan a koji su dali doprinos genocidu nad Bošnjacima, nakon svega pretpostavljajući na kolektivni bošnjački zaborav; kao i svih onih koji ga i dalje planski negiraju! Naravno i onih koji sada s pravom burno reaguju, a ćutali su sve do sada i oćutali brojne ratne zločine nad Bošnjacima koji su se desili u Crnoj Gori u režiji koalicionih partnera i lidera smijenjene vlasti”, zaključuje se u saopštenju Bošnjačko-američke nacionalne asocijacije.

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније