Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Beta ]

29. 11. 2020. 19:14 >> 20:36
53

BRNABIĆ SAOPŠTILA

Srbija povlači odluku o protjerivanju

Srbija će večeras jednostrano povući odluku o protjerivanju ambasadora Crne Gore u Beogradu Tarzana Miloševića, izjavila je premijerka te zemlje Ana Brnabić.

Brnabić je novinarima rekla da je takva odluka donijeta na njenom večerašnjem sastanku s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i ministrom spoljnih poslova Nikolom Selakovićem.

"Vučić i razumije i podržava jučerašnju odluku Vlade, reagovali smo u skladu s Bečkom konvencijom, potpuno normalno i prirodno. On je rekao da su konvencije važne, ali da je život važniji, da je naša saradnja s Crnom Gorom važna i da treba još jednom da pružimo ruku prijateljstva jer je dosta bilo sukoba u regionu", navela je Brnabić.

Kazala je da se državni vrh Srbije o povlačenju odluke konsultovao sa predstavnicima Srba u Crnoj Gori i dodala da su oni takav potez podržali.

Odluka o protjerivanju Miloševića donijeta je juče kao recipročna mjera nakon što je Crna Gora proglasila ambasadora Srbije u Podgorici Vladimira Božovića personom non grata i od njega zatražila da napusti tu zemlju u roku od 72 časa.

Brnabić je večeras citirala spornu izjavu Božovića i navela da ona "nikako ne može da bude povod da se iz zemlje izbaci ambasador jedne države".

"Ja, ministar Selaković, čitava Vlada Srbije, a vjerujem i čitava Srbija, složiće se s ovom izjavom. Mogu da pretpostavim da se slaže i pola Crne Gore. Ova izjava, u kojoj je (Božović) nekoliko puta pozvao na bratstvo, slogu i pomirenje, može da bude povod za protestnu notu, ali nikako za proglašenje ambasadora personom non grata", rekla je premijerka Srbije.

Ona je rekla da "deluje da su odlazeće vlasti Crne Gore očekivale da se nešto desi da bi se pojavio razlog za izbacivanje ambasadora".

"Mi ne želimo da imamo takav neprijateljski akt prema Crnoj Gori s kojom želimo da radimo i sarađujemo. Stalo nam je da sa Crnom Gorom imamo dobre, sve bolje, odlične odnose", kazala je predsjednica Vlade Srbije.

Vučić: Vlada povukla dobar potez

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je da je bila njegova inicijativa da se odustane od protjerivanja ambasadora Crne Gore u Srbiji Tarzana Miloševića.

"Iako smo postupili po Bečkoj konvenciji i onako kako suverena država postupa,ja smatram da su život i odnosi između komšija više od konvencija i mislio sam da nemamo nikakav razlog, i da možemo da pokažemo svoju snagu time što ćemo odustati od toga", rekao je Vučić.

Vlada je, kako je rekao povukla dobar potez, iako je kako kaže uvjeren da će i ova odluka biti predmet kritike.

"Ali meni je važno da smo napravili dobru stvar. Ne treba da se ponašamo kao dva ovna na brvnu i da mi pokazujemo svoju silu. Smatram da je odluka ispravna i doprinijeće stvaranju bolje atmosfere", istakao je Vučić.

Пратите нас на

Коментари53

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније