Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: Pobjeda ]

14. 09. 2020. 07:35 >> 07:35
24

ANALIZA VIDOVDANA

Neshvatljivo da u sporazumu nema povlačenja Zakona

Nakon tabloida, predsjednika Srbije i mediji pod kontrolom patrijarha srpskog Irineja i vrha Srpske pravoslavne crkve izrazili su nezadovoljstvo sporazumom koji su potpisali lideri nove parlamentarne većine Zdravko Krivokapić, Dritan Abazović i Aleksa Bečić.

U analizi portala Vidovdan, koji je blizak patrijarhu Irineju, upire se i prst u Mitropoliju crnogorsko-primorsku zbog izostanka njene reakcije na činjenicu da u sporazumu nema najave povlačenja Zakona o slobodi vjeroispovijesti, piše Pobjeda.

“Neshvatljivo je da sporazum nije predvidio povlačenje spornog Zakona o slobodi vjeroispovijesti. Da nije došlo do vulgarnog nasrtaja na Srpsku crkvu u Crnoj Gori preko pomenutog zakona, uvjeren sam da Đukanović ne bi izgubio ni ove izbore, jer je upravo to mobilisalo ljude prvo u litije, a potom u biračke redove”, navodi se u analizi Rajka Petrovića, analitičara Instituta za evropske studije koji je blizak kleru SPC.

On u analizi Vidovdana navodi da je na simboličkom planu to veliki propust i poraz.

“Izostanak reakcije Mitropolije crnogorsko-primorske me ne čudi, jer se ona usprotivila Đukanovićevom režimu tek kada je htio da joj oduzme imovinu. Na kršenje ljudskih prava njene srpske pastve uglavnom je ćutala, kao što će o srpskom pitanju ćutati i u budućnosti, jer novi režim ipak neće nasrtati na nju kao prethodni”, kaže Petrović.

Prema njegovim riječima, kada je u pitanju položaj Srba ”sve je isto, samo njega nema“.

“To je glavni utisak nakon nedavno potpisanog sporazuma o koaliciji između Zdravka Krivokapića, Alekse Bečića i Dritana Abazovića. Pripremljen je miran odlazak Mila Đukanovića i Demokratske partije socijalista sa vlasti, ali i nastavak dosljedne primjene njihove politike, što je daleko važnije i opasnije. Ono što je za Srbiju i Srbe u regionu i svijetu najhitnije jeste da se politika prema Srbima u Crnoj Gori neće, sudeći po sporazumu, promijeniti ni za milimetar. Činjenica da se u njemu ne pominje srpski narod koji je, braneći Srpsku pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori, mašući srpskim trobojkama i pjevajući o Kosovu i Srbiji doveo Krivokapića nadomak premijerskog mjesta, mnogo govori o političkom kursu buduće vlade”, tvrdi se u analizi.

On će, kako se navodi, ostati isti onakav kakav je instaliran 1945. godine u „pravcu jačanja lažne crnogorske nacije na uštrb rasrbljavanj a preostalih Srba“.

“Himna Sekule Drljevića, i dalje će se slušati i pjevati, lažna crnogorska zastava Ranka Krivokapića i dalje će se vijoriti, a srpski jezik i ćirilica gurnuti po strani nauštrb, izmišljenog crnogorskog jezika, koji i danas služi za podsmijevanje u lingvističkim kuloarima širom svijeta”, tvrdi se u analizi.

Sve u svemu, kako dodaje, nije rečeno ni jedno jedino slovo o poboljšanju kolektivnih prava Srba, koji su bili najveće žrtve DPS-ovog režima.

“Zapravo jeste, u jednoj rečenici, gdje se eksplicitno kaže da Crna Gora i dalje smatra da su Kosovo i Metohija albanska, a ne srpska teritorija. Izvjesnog minimalnog poboljšanja će biti – Srbima se neće otvoreno prijetiti protjerivanjem u Srbiju, mosti Vasilija Ostroškog biće bezbjedne, a Srpska crkva neće biti proglašavana đavoljom institucijom. Sa druge strane, nema govora o tome da će nova vlada voditi prosrpsku, a kamoli srpsku politiku. Iako čine trećinu stanovništva, Srbi i dalje neće imati svoje istinske političke predstavnike”, zaključeno je u analizi Petrovića.

Otvoriti srpsko pitanje

Petrović očekuje da se bez obzira na novu vladu otvori srpsko pitanje u Crnoj Gori.

“Očekujem da srpski narod u Crnoj Gori iskoristi priliku da se u narednom periodu konačno konsoliduje i politički organizuje kroz formiranje srpske političke partije ili pokreta koji bi se bavio prvenstveno srpskim problemima. Mislim da je strategija stalnog čekanja povoljnog trenutka pogrešna i stvar prošlosti. Krajnje je vrijeme da se pokrene srpsko pitanje u Crnoj Gori, bez čijeg rješavanja nema suštinskih promjena u Crnoj Gori”, piše u analizi Petrovića.

Пратите нас на

Коментари24

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније