Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: RTCG ]

30. 06. 2020. 12:18   >>  22:29 26

VARHELJI

Otvaranje poglavlja 8 potvrda politike proširenja

Crna Gora otvorila je na Međuvladinoj konferenciji u Briselu posljednje, osmo poglavlje u pregovorima s Evropskom unijom, javlja dopisnik Javnog servisa iz Brisela. U pitanju je Poglavlje 8 - Konkurencija.

Komentarišući otvaranje Poglavlja 8, evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji kazao je da je to "jasan signal posvećenosti Evropske unije Zapadnom Balkanu".

"Izražavam zadovoljstvo što je Crna Gora otvorila posljednje poglavlje - Konkurencija, u pristupnim pregovorima sa EU. To je jasan signal naše posvećenosti Zapadnom Balkanu i politici proširenja", naveo je Varhelji na Tviteru.

On je kazao i da se sada potrebno fokusirati na reforme, posebno u oblasti vladavine prava, kako bi Crna Gora mogla dalje da napreduje na putu ka EU. 

Predsjednik Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Vladimir Bilčik čestitao je Crnoj Gori na otvaranju važnog pregovaračkog poglavlja s EU.

"Osam godina otkamo je Crna Gora počela pregovore o pristupanju EU - neophodno je ostati fokusiran u sprovođenju unutrašnjih reformi, kako bi počelo uspješno zatvaranje svih poglavlja", poručio je Bilčik na Tviteru.

Direktorica za Zapadni Balkan u Generalnom direktoratu za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Henoveva Ruiz Kalavera porucila je da je otvaranje poglavlja važan korak za Crnu Goru.

"Sada je fokus na ispunjavanju prelaznih mjerila u oblasti vladavine prava", navela je ona na Tviteru.

Podsjećamo, Poglavlje Konkurencija obuhvata zaštitu konkurencije i državnu pomoć.

Pregovori u tom poglavlju imaju za cilj efikasno sprovođenje politike zaštite konkurencije, što doprinosi unapređenju ekonomije, razvoju i rastu broja privrednih društava, unapređenju ulaganja u istraživanje i razvoj novih proizvoda, privlačenju novih investicija, povećanje proizvodnje i izvoza.

Zvaničan početak pregovora u posljednjem poglavlju potvrda je posvećenosti Crne Gore evropskoj integraciji s jedne strane, kao i spremnosti EU da njena vrata i dalje budu otvorena za države koje ispunjavaju obaveze na putu prema članstvu.

 

Пратите нас на

Коментари26

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније