Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila B.B. ]

29. 12. 2019. 15:38 >> 15:39
3

POPOVIĆ OCIJENIO

"Mali Šengen" inicijativa prelaznog karaktera

"Mali Šengen", inicijativa je prelaznog karaktera, koja zemljama Zapadnog Balkana može koristiti samo ukoliko je posmatraju kao pomoć ka Evropskoj uniji. Uz to, ne smije se zaboraviti da ozbiljne zemlje koje su dosta poodmakle na tom putu, ne bi smjele ni na koji način da ugroze dosadašnje rezultate u pregovorima, kazao je za TVCG dugogodišnji rektor univerziteta u Beogradu i profesor na Pravnom fakultetu Dejan Popović.

On je istakao, da razumije stav Crne Gore da ne može biti alternative Evropskoj uniji, i da naša država podržava sve regionalne inicijative koje nas mogu približiti tom cilju.

"Inicijativa 'Mali Šengen' na bilo koji način ne smije da bude zamjena, alternativa za članstvo zemalja koje pretenduju da budu kandidati za EU. Crna Gora, pa i Srbija već su poodmakle na putu pregovora sa EU, tako da ne bi valjalo očekivati da se svi dosadašnji rezultati stave negdje na stranu i da se ide drugim putem", kazao je Popović.

Mali Šengen inicirale su Sjeverna Makedonija, Srbija i Albanija. Iako inicijativa podrazumijeva putovanje bez viza, međusobno priznavanje radnih dozvola i diploma, te zajedničke inspekcijske službe na granicama, ona se može ozbiljnije razmatrati, kaže Popović, samo ukoliko nam može pomoći na putu ka EU.

Iako u evropskoj uniji ona nije u fokusu, tvrdi da međunarodna zajednica sigurno ne bi željela iznenađenja.

"Vjerujem da EU strepi od toga da se na taj način ne izađe iz opšteg toka stabilizacije i pridruživanja kakav je uokviren onim sporazumom koji su sve zemlje kandidati potpisale. Ali ako je to u okviru pridruživanja mislim da neće imati neki razlog protiv toga", smatra Popović.

Zemlje Zapadnog Balkana, na putu ka EU čeka još dosta posla.

Popović naglašava da ono što treba da se uradi sa jedne strane jeste dodatno pojačati ulogu vladavine prava u svim zemljama zapadnog Balkana, jer koliko god se pričalo postoji značajan prostor da se ta unapređenja ostvare, i u Srbiji i u Crnoj Gori i u Sjevernoj Makedoni i u ostalim zemljama koje su potencijalni kandidati.

"Tu Crna Gora ima veliku prednost, sa najviše otvorenih poglavlja i najboljim rezultatima", zaključuje Popović.

Za njom je Srbija, ali u obzir, kaže, treba uzeti da do zatvaranja nekih poglavlja može proći dosta vremena. Uz to, valja se nadati da neće doći do reorganizacije Evropske unije koju je nedavno najavio predsjednik Francuske Emanuel Makron, jer bi ona mogla znatno uspotiri proces proširenja.

Dijana Drašković, TVCG

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније