Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

30. 10. 2015. 08:10   >>  17:25 25

JAKŠIĆ SMATRA

Rusija destabilizuje Crnu Goru

Spoljnopolitički komentator iz Beograda Boško Jakšić smatra da je teško govoriti o tome koliko se Rusija direkno umiješala u dešavanja u Podgorici vezano za nedavno održane proteste Demokratskog fronta (DF), ali da je njen indirektan uticaj ipak očigledan.

 

"Svakako se može utvrditi da se Rusija indirektno miješa i to po principu vladike Amfilohija, koji je podržao proteste i na taj način poslao svoje poruke. Moskva igra na kartu antinatovskog raspoloženja i prosrpskog elementa u Crnoj Gori. I nije tačno da su to elementi koji destabilizuju Crnu Goru, već je Rusija u velikoj mjeri destabilizuje. Rusija sada pokušava da spriječi ulazak Crne Gore u NATO. Dakle, sve ono što je propustila da uradi, kada su bivše članice Varšavskog pakta ulazile NATO i kada je Rusija bila slaba, Putin sada nadoknađuje reagujući u svakoj situaciji koja mu se ne dopada - od Gruzije, Ukrajine, Sirije, pa i Crne Gore. Tu je stvar apsolutno jasna", ističe Jakšić za Pobjedu.

On navodi kako, nakon svega, ne bi isključio mogućnost o odlaganju pozivnice. To bi, kako kaže Jakšić, značilo da je opozicija uz podršku Rusije i mitropolita Amfilohija uspjela u svojoj namjeri.

"Ja ne bih isključio tu mogućnost. Sve se ovo dešava sada, a ne ranije, zato što je vremenski okvir takav. Crna Gora očekuje NATO poziv u decembru i jasno je da je Moskva procijenila da mora brzo da reaguje. Čini mi se da taj efekat može i da se ostvari i da sada, nakon svih snimaka koje smo vidjeli iz Podgorice, neko i na Zapadu može da kaže: pa, pitanje je da li nam sada treba članstvo jedne takve zemlje, koja je u nestabilnoj situaciji i koja može da unese te destabilizujuće elemente u naše članstvo. Moguće je da bi se onda i odgodio poziv za prijem Crne Gore, a to bi faktički značilo da je opozicija uz podršku Rusije i Amfilohija Radovića uspjela u svojoj namjeri", zaključio je Jakšić.

Пратите нас на

Коментари25

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније