Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Podgoricom

Б.Ч.Ј.

02. 03. 2023. 09:45   >>  09:51

DOM ZDRAVLjA GLAVNOG GRADA

Počinje vakcinacija srednjoškolaca i sistematski pregledi za upis u prvi razred

Iz Doma zdravlja Glavnog grada saopštili su da počinju sa vakcinacijom učenika završnih razreda srednjih škola i obaveznim sistematskim pregledima djece za upis u prvi razred osnovnih škola.

To je, kako su kazali, predviđeno važećim programom obaveznih imunizacija na teritoriji Crne Gore za školsku 2022/2023. godinu

"Proces vakcinacije u završnom razredu srednje škole je iz kalendara obavezne imunizacije i obavlja se vakcinom DITEVAKSAL-T za odrasle koja je namijenjena za imunizaciju protiv difterije i tetanusa, a vakcina se aplicira u deltoidni mišić nadlaktice", kazali su iz Doma zdravlja.

Vakcinacija će se, navode, obavljati u ZO Doma zdravlja Glavnog grada, tokom vikenda, po unaprijed dogovorenim rasporedima koji će biti proslijeđeni srednjim školama, a u cilju bolje informisanosti roditelja/staratelja đaka koji pohađaju završne razrede srednjih škola.

Rasporedi škola za vakcinaciju se takođe mogu vidjeti na sajtu Doma zdravlja Glavnog grada.

poručuju i da će blagovremeno obavještavati javnost u cilju što bolje organizacije i vakcinacije završnih razreda srednjih škola na teritoriji opština Podgorica, Zeta i Tuzi.

Iz Dom zdravlja Glavnog grada navode i da su juče počeli sa obaveznim sistematskim pregledima djece za upis u prvi razred osnovnih škola.

Pregledi su obavezni za svu djecu rođenu 2017. godine. Obavljaju se kod izabranog pedijatra u prethodno zakazanom terminu.

"Sistematski pregled podrazumijeva osnovna antropometrijska mjerenja, tj. mjerenje tjelesne težine i tjelesne visine i unošenje dobijenih podataka u karte rasta, da bi se procijenilo da li dijete visinom odstupa od očekivanog u odnosu na pol i uzrast, kao i na očekivanu visinu prema genetskom potencijalu. Takođe se procjenjuje stepen uhranjenosti izračunavanjem BMI. Vrši se kompletan pregled djeteta po svim organskim sistemima, procjenjuje se stanje vida, sluha i govora, kao i emocionalna i kognitivna zrelost djeteta, kao i grafomotorika na osnovu crteza koje dijete donosi na pregled. Ukoliko se nakon pregleda procijeni da postoji potreba za dodatnom konsultacijom, dijete se upućuje na druge specijalističke i subspecijalisticke preglede", navodi se u saopštenju.

 

 

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније