Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Izbori 2024

Sanjin Vešović [ RCG ]

10. 10. 2024. 06:34 >> 06:51
3
Čitaj mi:

ČEKA SE SJEDNICA OIK KOTOR

Demokrate: Nećemo šavnički scenario; DPS: Ponoviti izbore

Još nije zakazana sjednica Opštinske izborne komisije (OIK) u Kotoru na kojoj, po nalogu Državne izborne komisije (DIK), treba da se odluči o ponavljanju glasanja na dva biračka mjesta. Iz vladajuće Demokratske Crne Gore poručuju da će se žaliti Ustavnom sudu na odluku DIK-a, te da neće dozvoliti šavnički scenario. Kotorska opozicija poziva članove OIK-a da ispoštuju rješenje DIK-a i ponove izbore.

OIK u Kotoru, kako nam je rečeno, još nije dobila zvanično rješenje DIK-a o ponavljanju izbora na dva glasačka mjesta. Tek kada im taj dokument stigne, moći će da zakažu sjednicu i donesu odluku.

Nosilac liste kotorskog DPS-a Neđeljko Moškov očekuje da će se u Opštinskoj komisiji izglasati ponavljanje izbora.

"Mora da se donese odluka da će se sigurno ponoviti glasanje na izbornim mjestima u Prčanju i na Mircu. Očekujemo od člana OIK-a da će svi glasati za to i da ćemo dobiti datum izbora na ta biračka mjesta", istakao je Moškov.

Najavljena žalba Ustavnom sudu

Lider kotorskih Demokrata Vladimir Jokić za Radio Crne Gore najavljuje da će se žaliti Ustavnom sudu na odluku DIK-a.

"Kako bi Ustavni sud riješio ovu situaciju? Iz kog razloga da riješi? Zato što smo danas došli u poziciju ovakvim tumačenjem od strane OIK-a, ili DIK-a, da bilo koji građanin može da podnese prigovor OIK-u koji će da zahtijeva da se izbori ponove na svim mjestima biračkim u Kotoru, iz razloga što je nebo plavo, a trava zelena", rekao je Jokić.

Jokić poručuje da neće dozvoliti šavnički scenario.

"To najmanje nama ide u prilog. Mi želimo da se konačni rezultat izbora objave i da formiramo koalicionu vlast, onako kako smo rekli", dodao je Jokić.

Da do šavničkog scenarija neće doći, nada se i Boris Mugoša iz "Evropskog saveza". Poziva članove OIK-a da budu odgovorni i ispoštuju odluku DIK-a.

Nemojmo sve da prilagođavamo dnevnopolitičkim potrebama određenih partija", zaključio je Mugoša.

Podsjećamo, DIK je prije dva dana prihvatio prigovore DPS-a na izborni proces u Kotoru i odlučio da se ponove izbori na biralištima u Prčanju i na Mircu.

Komisija prvo prihvatila prigovor DPS-a

Podsjetimo, Jokić je ranije tražio da DIK poništi rješenje OIK-a Kotor o prihvatanju progovora Demokratske partije socijalista na rezultate izbornog procesa na biračkom mjestu broj 17 Prčanj - Dom kulture, odnosno odluku o ponavljanju izbora na tom biralištu.

Kotorska komisija prvo je prihvatila prigovor DPS-a i zahtjev da se opet glasa na biračkom mjestu u Prčanju zato što su u glasačkoj kutiji bila dva listića više (271 ukupno) od broja kontrolnih kupona (269). DIK je potom vratio OIK predmet na ponovno odlučivanje.

U Kotoru bi nakon ponovljenih izbora na biralištu u Prčanju moglo biti preraspodjele mandata.

DPS-u nedostaje 18 glasova kako bi uzeo 11 mandat, a samim tim Demokrate i PES bi ostali bez jednog, pa bi imali ukupno devet. I dok u toj koaliciji sumnjaju da je takvo nešto moguće, u DPS-u su ranije kazali za TVCG da je to sasvim realno.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније