Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Lokalni izbori 2024

M.M.Lj.

01. 06. 2024. 09:26 >> 09:27

UPOZORENJE AEM-A

Na snazi izborna tišina zbog lokalnih izbora u Andrijevici

U ponoć je počela izborna tišina zbog izbora za odbornike u Skupštini opštine Andrijevica koji se održavaju u nedjelju. Agencija za elektronske medije (AEM) podsjetila sve elektronske medije koji emituju program u Crnoj Gori na odredbe Pravilnika o pravima i obavezama emitera tokom kampanje za izbore.

U skladu sa Pravilnikom, izborna tišina započinje 24 sata prije dana održavanja izbora i traje do  zatvaranja biračkih mjesta. Kako su izbori zakazani za 2. jun, predizborna tišina počinje u  u ponoć. 

“U periodu predizborne tišine nije dozvoljeno emitovanje:  · medijskog predstavljanja podnosilaca izbornih lista i kandidata sa izbornih lista; političkog oglašavanja; objavljivanja procjena rezultata glasanja; slogana ili simbola kandidata; rezultata ispitivanja javnog mnjenja, drugih istraživanja i analiza u vezi sa opredjeljenjem birača u pogledu procjene rezultata izbora”, kažu iz Agencije.  

Potrebno je da mediji posebno obrate pažnju na: reprize ranije emitovanih sadržaja u kojima je vršeno medijsko predstavljanje, a naročito debate, intervjui ili drugi sadržaji o tekućim događajima u kojima su gostovali nosioci i/ili predstavnici izbornih lista kao i drugi subjekti uključeni u proces izborne kampanje; reemitovane sadržaje elektronskih medija van Crne Gore, a naročito klasične informativne emisije i sadržaje o tekućim događajima;  korišćenje pokrivalica prilikom novinarskih priloga u informativnim emisijama.

“Nerijetko se prilikom izvještavanja o različitim pitanjima od interesa za javnost, kao pokrivalice za izjave ili saopštenja političkih subjekata, koriste se grafike koje sadrže logo, simbol, poruku ili slogan političkog subjekta; saopštenja i konferencije za štampu političkih subjekata”, saopštili su iz AEM-a.

Prilikom prenošenja saopštenja ili konferencija za štampu političkih subjekata koje se održajavaju u periodu izborne tišine, emiter je dužan da informaciju prilagodi na način da ne sadrži promociju političkog subjekta.

“Ovo se odnosi kako na verbalnu promociju, tako i emitovanje logoa, simbola ili slogana koji su dio  scenografije prostora u kojima konferencije za štampu održavaju”, zaključili su iz AEM-a.

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније