Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Lokalni izbori 2024

A.M. [ Portal RTCG ]

27. 05. 2024. 19:51 >> 10:16
Čitaj mi:

naglas

Kralj: Otvoreni za razgovore sa svima osim sa DPS-om; Jovanović neće sa NSD i DPS

Sagovornici u emisiji "Naglas" razgovarali su o postizbornoj kombinatorici u Budvi, a nakon juče održanih lokalnih izbora.

 

Nikola Kralj – u ime izborne liste "Za budućnost Budve-Budva otvoreni grad-Mladen Mikijelj” smatra da je ta lista potpuni pobjednik lokalnih izbora. Tvrdi da će oni biti okosnica vlasti, budući da su ostvojili najviše glasova. Identičnu tezu iznio je i Nikola Jovanović – nosilac liste grupa birača "Budva naš grad". Kaže da su oni kao grupa građana osvojili 9 mandata, a ZBB koju čini devet partija, takođe devet mandata, te da je jasno da će oosnica vlasti biti grupa birača "Budva naš grad".

"Pobjednici smo izbora jer je naša lista osvojila najveći broj glasova, Siguran sam da ćemo upravo mi biti nosioci vlasti, jer su upravo građani to birali. Cijeli tim oko ove koalicije zadužan je za uspjeh liste. Ne očekujem da put ka vlasti bude trnovit, a to ne očekuju ni građani", istakao je Nikola Kralj.

Istakao je da je definitivno da nikada neće formirati vlast sa DPS-om.

"Otvoreni smo za razgovor sa bilo kim. Nedostatkom razgovora problemi se samo produbljuju. Otvoreni smo za razgovore", istakao je Kralj.

Nikola Jovanović, nosilac liste grupa birača "Budva naš grad" kazao je da mu je neprijatno, i da ne vjeruje u riječi Nikole Kralja.

"Mislim da građani znaju ko je šta govorio u kampanji. Sa onima koji sa kojima nijesmo uspjeli da ustabilimo vlast i koji su srušili vlast u budvi nakon hapšenja predsjednikla Mila Božovića, i vršili opstrukcije i okrenuli leđa svom partijskom šefu i prijatelju Milu Božoviću nemamo šta da pričamo. Ovo se odnosi na nosioca liste - Novu srpsku demokratiju (NSD)", istakao je Jovanović.

Kaže da su NSD i DPS nepoželjni prilikom formiranja vlasti.

Nije eksplicitno odgovorio na pitanje o potencijalnoj saradnji sa ostalim konstituentima liste "Za budućnost Budve-Budva otvoreni grad-Mladen Mikijelj”.

Sa svima ostalima, kako kaže, mogu naći zajednički jezik.

"Tokom cijele kampanje tvrdili smo da smo najjača lista i to se na kraju i desilo. Mi se nismo okupili pred izbiore da sa nekom našminkanom pričom prevarimo građane. Mi smo ponudili jednu principijelnu priču. To su građani Budve prepoznali. Bili smo jedina lista bez partijske infrastrukture.Podsjećam da ZBCG ima devet lista. Njih 9 su osvojili 9 mandata, a mi kao grupa građana 9. Naša lista će biti zastupljena sa 9 mandata, a NSD će imati 4. To nam daje za pravo da budemo okosnica vlasti. Siguran sam da će se lista formirati oko liste Budva naš grad", istakao je Nikola Jovanović.

Kaže da se ne bi složio sa ocjenama da je sve prošlo u izvanrednom redu.

"Naši predstavnici u izbornim odborima bili su diskrinminisani. Na nekoliko biračkih mjesta dolazilo je do povrede tajosti glasanja. Imali smo pritiske na birače, i nije bilo ni riječi o "prazniku demokratije"", tvrdi Jovanović.

Krsto Radović - predsjednik Opštinskog odbora Demokrata kao ocijenio je da je izborni dan protekao demokratski, uz vjerovatno određene neregularnosti.

"Mi smo zadovoljni rezultatom. Samostalno smo izašli i sami radili kampanju. Svako od članova liste dao je sugestije za program. Zahvalan sam na četiri mandata, i ja mislim da je DCG sastavni dio vlasti. Imamo ozbiljan politički program koji smo prezentovali građanima. Postoji prostor za dogovor, ali se bez DCG ne može doći do stabilne vlasti", tvrdi Krsto Radović.

Naglasio je da će razgovarati sa svima osim sa DPS-om.

Predrag Zenović – nosilac liste Evropa sad “Budva ima šansu" zahvalio je svima koji su dali doprinos da cijeli proces protekne u demokratskom tonu.

"Način na koji se vodila kampanja, bez lokalnog odbora i prvi nastup, onda možemo govorimo i o porazu i o nekom ostvarenju. Ali zamisao je bila da u ovoj političkoj konstelaciji napravimo razliku i damo rješenje. Tu nijesmo uspjeli, to je više nego jasno. Sinergija više razloga uticala je na izborni rezultat. Moguće da su uticale i frekvencije koje su došle iz konteksta globalne ili nacionalne politike. Mi nijesmo imali nikakav resurs. Ali dali smo jednu viziju drugačije Budve. I druge liste su imale lijepe modele, i onaj ko formira vlast treba da preuzme te ideje", rekao je Zenović.

 



Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније