Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Lokalni izbori 2024

M.L.B.

24. 05. 2024. 07:02 >> 07:02
Čitaj mi:

PROGRAM UČESNIKA BUDVANSKIH IZBORA

Svi obećavaju bolnički centar, parking mjesta, obilaznicu...

Rješavanje saobraćajnih gužvi i komunalnih problema, kao i izgradnja bolničkog centra u Budvi, dio su predizbornih obećanja skoro svih devet lista koje učestvuju na lokalnim izborima koji će biti održani u nedjelju. Završna debata nosilaca izbornih lista za lokalne izbore u Budvi održana je na Parlamentarnom programu TVCG.

Nosilac liste grupa birača “Budva naš grad” Nikola Jovanović je kazao da je to građanska lista, a da Budva ima brojne izazov sa kojim se suočava, jer su na naplatu, kako kaže, došli rezultati rada prethodnih vlast.

“Prioritet rada, kada naša lista bude učestvovala u vršenju vlasti u narednom četvorogodišnjem mandatu, biće transparentnost. Mislim da je to najvažniji prioritet u radu i mislim na transparentnost u upravljanju i trošenju novca. Takođe, kao odgovorna uprava na najodgovornija mjesta ćemo izabrati najbolji mogući kadar, koji treba da upravlja u korist građana Budve, gdje neće biti prostora za lične, partikularne ili političke interese”, kazao je Jovanović.

On kaže da je upravo takav način upravljanja lokalnom upravom prošlost i da više nikada ne smije da se ponovi. Među prioritetima naveo je i stabilnost vlasti.

“Lista Budva naš grad” će biti pobjednik izbora i osvojiće najviše glasova i mandata i biće stožer buduće vlasti. Treba da nastavimo putem konsolidacije javnih finansija, stabilizovali smo budžet i treba da se posvetimo investicionom ciklusu... Tu mislim na izgradnju garaža, putne infrastrukture, rasterećenje saobraćaja kroz jezgro, izgradnju gradske bolnice, centra za kulturu i niz drugih infrastrukturnih projekata”, kazao je Jovanović.

Nosilac liste “Demokrate - Ojačaj, Obnovi, Oživi - Budva odlučuje” Đorđe Zenović kaže da je turistička sezona prvi prioritet te liste.

“Znate da Budva živi od turizma i fokusiraćemo se, čim formiramo vlast, na rješavanje komunalnih problema koji su na današnji dan brojni. Ja ću kada postanem predsjednik opštine, preuzeti na sebe tu obavezu da zajedno sa komunalnom policijom i komulanom inspekcijom budem na terenu gdje god je to potrebno. Znamo da su na njih veliki pritisci”, kazao je Zenović.

Od ostalih prioriteta pomenuo je i organizaciju koordinacionog tima za praćenje turističke sezone, gdje bi se sa službama sa državnog i lokalnog nivoa pravio presjek stanja i razmatrale mogućnosti za unapređenje sezone.

“U oktobru nas nadam se čeka rebalans budžeta i nadam se izmjena plana investicija. Ta izmjena će svakako biti početak investicionog ciklusa koji treba da traje četiri godine. Pripremićemo projektnu dokumentaciju za izgradnju promenade na Grđevici, tako i za projektovanje za postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Buljarici. Planiramo i da krenemo sa izgradnjom garaža. Budva nema program privremenih objekata što je veliki problem za grad i to ćemo morati da usvojimo do septembra”, zaključio je Zenović.

Predstavnik liste “Za budućnost Budve - Budva otvoren grad, Mladen Mikijelj” Nemanja Kuljača kaže da su ponudili koncept Budve kao otvorenog grada koji treba da prihvati sve ljude dobre volje.

“Naš koncept programa je postavljen na tri temelja, a to su: jedinstvo stabilnost i napredak i to je naša poruka koju upućujemo građanima u ovoj izbornoj kampanji. Jedinstvo smo već u velikoj mjeri postigli. Mi predstavljamo koaliciju od devet stranaka koje su 2020. smijenile nedemokratski DPS režim Mila Đukanovića. Jedinstvo se izražava i kroz zajedništvo koje se već u kampanji pokazuje i želimo da takvu poruku pošaljemo i građanima”, kazao je Kuljača.

Zbog svega toga, kako ističe, Budvi je potrebna stabilna lokalna vlast.

“Tu vlast ćemo mi činiti nakon ovih izbora. Takav odnos prema građanima i javnim finasijama i institucijama će nam donijeti napredak u oblastima u kojim nam je najpotrebniji”, kazao je Kuljača.

On ističe i da nije nepoznanica da je saobraćaj najveći infrastrukturni problem u Budvi.

“Došli smo do maksimuma razvoja grada kojem su potrebne nove saobraćajnice, zaobilaznice, rekonstrukcija Jadranske magistrale i naravno parking mjesta”, zaključio je Kuljača.

Nosilac liste “Evropa sad – Budva ima šansu” Predrag Zenović, podsjetio je da prethodna vlast u Budvi nije mogla da nađe konsenzus o tome kako da vodi grad i građanima omoguće elementarno funkcionisanje grada.

“Naš nastup na ovim izborima daje šansu Budvi. Ta šansa treba da se bazira na određenim principima. Mi mislimo da ćemo biti stožer buduće vlasti, da ćemo postaviti vlast na jasnim principima, a to je - nulta tolerancija na korupciju, to su principi koji se vode evropskim standardom lokalne samouprave i princip koji se odnosi na razvoj Budve”, kazao je Zenović.

On je saopštio da buduća vlast treba da ima najbolji tim na svim čelnim pozicijima kako bi lokalna samouprava mogla da pruži najbolji servis građanima.

“Potrebno je na nivou grada uspostaviti elementarni komulani red, koji ne postoji. Potrebno je građanima omogućiti da u svakodnevnom životu funkcionišu na optimalan način. Onda je potrebno ići ka razvojnoj koncepciji grada koja mora da se bazira na viziji Budve kao metropole održivog i cjelogodišnjeg turizma, kao grada koji ima kulturni život tokom cijele godine i kao grada koji ima optimalnu zdravstvenu zaštitu, kroz izgradnju kliničkog centra”, zaključio je Zenović.

Svetozar Savić, sa liste “Crnogorska evropska Budva – dr Novak Adžić – CEP” kazao je da su svi problemi koje su prethodnici pomenuli tačni i kako kaže postoji želja da se riješe.

“Pitanje je zašto ti problemi postoje i da li se mogu kvalitetno riješiti. Ako mogu onda se postavlja pitanje zašto to nije urađeno. Od propagande do realizacije nekih projekata može da postoji loš rad, možda korupcija, loši odnosi. Ja smatram da je potrebno napraviti sinergiju partija koje imaju slične programske ciljeve i da se oni na takav način ostvaruju”, kazao je Savić.

CEP, kako navodi, planira da formira radne timove koji će biti fokusirani na strateški razvoj Budve. Spremni su, kako ističe Savić, i da rade na PUP-u, a žele i da izvedu evidenciju stručnog kadra u Budvi.

“Smatram da takve profile i takav kadar koji ne moraju da budu stranačke osobe, moramo iskoristiti da bi se usredsredili na realizaciju ovih programa i rješavanje problema koje svi navodimo. Ja mislim da rok za to treba da bude 10 mjeseci i da ćemo to uspjeti”, kazao je Savić.

Nosilac liste “Demokratska partija socijalista - Budva može bolje” Nikola Milović kaže da je predvodi kvalitetan i ozbiljan tim.

“Budva je u prethodnih osam godina dovedena do granica neprepoznatljivosti. Komunalni nered, stihijski razvoj, nemogućnost nošenja sa razvojem grada dovelo je do toga da mi na pragu sezone imamo potpuno nespreman grad. Danas je Budva grad koji se zaobilazi, a ne onaj u koji se dolazi. Moramo to da promijenimo. Mislim da je vrijeme nakon osam godina da to dođe na red”, kazao je Milović.

On je navodi da su promjene  vezane za superioran program koji ima DPS-a.

“Taj program je vezan za goruće probleme građana Budve. Na njih niko nije obraćao pažnju osam godina. Imamo međusobne optužbe, trgovinu foteljama i svim onim što ne predstavlja ogledalo razvoja metropole crnogorskog turizma što je nekada Budva bila. Zbog svega toga smatram da je vrijeme za promjenu vlasti u Budvi”, kazao je Milović.

On navodi da je DPS ponudio program koji je sastavljen iz tri cjeline.

“Jedna se odnosi na to da se Budva razvija kao kosmopolitski grad, drugi gdje Budvu vidimo kao zdravu, zelenu i održivu Budvu i treća gdje vidimo Budvu kao grad jednakih šansi”, poručio je Milović.

Od projekata najavio je izgradnju šest novih garaža sa 2.300 parking mjesta.

“Drugi prioritet je dnevna bolnica sa poliklinikom. Budva ljeti ima preko 150.000 stanovnika moramo da omogućimo zdravstvenu zaštitu i treći prioritet je da u saradnji sa Vladom konačno napravimo obilaznicu oko Budve”, zaključio je Milović.

Prvi na listi "URA – dr Dritan Abazović – Drugačije" Blažo Rađenović poručio je da će se 26. maja desiti prave istinske promjene u Budvi. Nakon toga, kako kaže, GP URA će biti stožer nove vlasti u Budvi.

“Sa tih pozicija napravićemo sve drugačije i suprotno od onoga što je radila prvo DPS-a, a onad vlast DF - PES i ostalih njihovih partnera. Formiranjem 44. Vlade u velikoj mjeri došlo je do zastoja u reformskim procesima kako na državnom tako i na lokalnom novou. Zbog raznih trulih kompromisa sa sumnjivim investitorima i sa krupnim kapitalom Budva danas liči na veliko gradilište što je u metropoli turizma nedopustivo”, kazao je Rađenović.

Kaže da je cilj GP URA da vrati dostojanstvo Budvi i povjerenje građana u institucija lokalne samouprave.

“Naš cilj je da krenemo od sitnih stvari koje su važne za ovu sezonu, a onda nakon sezone da nastavimo sa kapitalnim investicijama”, kazao je Rađenović i među problemima naveo saobraćajne i komunalne.

“Parking prostor nije riješen. Imamo mnogobrojne nagomilane probleme koje ćemo potpuno drugačije u skladu sa budžetom i potrebama građana rješavati”, zaključio je Rađenović.

Nosilac liste “Čist izbor – Socijaldemokratska partija, Socijaldemokrate, Liberalna partija i građani” Petar Odžić kaže da imajući u vidu da se radi o prijevremenim izborima, jasno je, kaže on, da nešto u vladajućoj strukturi, koja je uzela apsolutnu vlast na prošlim izborima, nije funkcionisalo.

“Nije funkcionisalo dosta toga, prije svega rekao bih potpunu nefunkcionalnost organa lokalne samouprave, nenamjensko trošenje sredstava. Doveli smo ponovo budžet sa budžetskog suficita 2021. na najveći budžetski deficit u ovoj godini. Takođe, povećavanje tekuće potrošnje je nešto što jako utiče na standard naših građana”, kazao je Odžić.

Za posvađanost građana Budve, kako ističe, odgovorni su svi.

“Svi smo manje ili više krivi. Ono što treba da radimo poslije 26. maja jeste da pomirimo građane Budve, bez obzira na to koji će vršiti vlast u budućem periodu. Ono što treba Budvi je i jedna stabilna vlast koja će u narednom četvorogodišnjem periodu raditi na sanaciji postojećih problema. Kao primarne probleme mi prepoznajemo nedostatak parking prostora u Budvi i u Petrovcu. Potrebno je napraviti podzemne garaže poboljšati primarnu zdravstvenu zaštitu, prije svega u Buljarici, Petrovcu i Svetom Stefanu, kroz otvaranje turističkih ambulanta i stanica hitne medicinske pomoći”, kazao je Odžić.

Kako ističe Budvi se mora vratiti urbanizam.

“Moramo napraviti reviziju postojećih planova i zaštititi onaj dio prostora koji nam je neophodan i kao prioritet svih prioriteta Buljaricu, Petrovcu i Sveti Stefan priključiti na postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda jer to je najveća nepravda koja se desila u toj teritoriji”, zaključio je Odžić.

Prvi na listi "Za stvarne promjene" Božidar Vujičić kazao je da je prioritet te izborne liste da Budva dobije “narodnu istinsku skupštinu koja će predstavljati izraz volje građana”.

“A ne da naši građani 26. maja idu da potvrde ono što smo se mi ovdje prisutni već zagovorili. Odbornike u skupštini Opštine mi smo već izabrali, oni se znaju objavljivanjem izbornih listi. 80% budućih odbornika se već zna. Građani izlaze samo da potvrde ono što smo se mi dogovorili. Znači, to je jedna korumpirana buduća skupština koja će primarno misliti samo o interesu partija - partijska skupština. Ti odbornici su dobili mandat od nas ovdje prisutnih i oni će štititi naše interese, jer nisu mandat dobili od građana da bi štitili interese građana. Da izbori nisu izraz volje građana znaju svi. Najgore što to zna je Evropska unija koja redovno priznaje izbore, a od Crne Gore traži da se izbori protiv korupcije. Kako će se izboriti protiv korupcije oni odbornici i poslanici koji su mandate dobili korupcijom i diskriminacijom biračkog prava”, zaključio je Vujičić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније