Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

12. 08. 2014. 08:25 >> 08:24
1

CRNOGORSKE BANKE

Razmatraju preporuku, ali ne smanjuju kamate

Banke u Crnoj Gori i dalje, kako kažu, razmatraju preporuku Savjeta Centralne banke (CBCG) od 18. jula da smanje kamatne stope ali se na taj potez još gotovo ni jedna nije ozbiljno odlučilila.

 

Savjet Centralne banke ranije je odlučio da uputi preporuku bankama da u narednom periodu snize nivo aktivnih kamatnih stopa uz ocjenu da su one izuzetno visoke i da imaju negativan uticaj na očuvanje finansijske stabilnosti.

Iz Crnogorske komercijalne banke Pobjedi su kazali da u kontinuitetu prate preporuke CBCG ali i podsjetili da kamate zavise od niza parametara.

„Crnogorska komercijalna banka u kontinuitetu prati preporuke CBCG i u cjelosti poštuje regulativu i zakonske okvire Crne Gore. Kamatne stope zavise od velikog broja parametara pa s tim u vezi, pažljivo pratimo kretanja na tržištu i usklađujemo našu cjenovnu politiku sa uslovima u zemlji“, navode iz CKB-a.

Iz ove banke podsjećaju da su „ne manje važni od kamatnih stopa i uslovi dobijanja kredita".

Iz NLB Montenegrobanke takođe kažu da će i oni i ovu kao i prethodne preporuke razmotriti ali direktno kažu da za sada ne razmatraju snižavanje kamata jer, kako ocjenjuju, njihove stope su ispod nivoa u bankarskom sektoru.

„Kao sve ranije preporuke, razmotrićemo i ovu preporuku CBCG, a vodeći računa o poslovnoj politici Banke, kojom se upravlja na bazi opsežnih analiza njenih stručnih službi, koje za sada ne razmatraju mogućnosti za snižavanje kamatnih stopa, jer su prosječne aktivne kamatne stope NLB Montenegrobanke na novoodobrene kredite u tekućoj godini kretale ispod nivoa kamatnih stopa bankarskog sektora“, saopšteno je iz NLB Montenegrobanke.

Iz te banke su naveli i da će razgovarati o smanjenju kamata, ali i da će zastupati svoj stav.

U Hipo Alpe Adria banci su u julu za pola procenta smanjili nominalnu kamatnu stopu za gotovinske kredite bez žiranata sa12 na 11,5 odsto, što se otprilike orjentaciono poklopilo sa preporukama.

„Od decembra 2013. godine, Hypo Alpe Adria Banka nije povećavala kamatne stope već ih je samo smanjivala, u dijelu tržišnih kretanja za gotovinske, hipotekarne za refinansiranje, subvencionirane potrošačke kredite i overdraft, a sve u skladu sa procjenom kreditne sposobnosti klijenta koji aplicira za kredit. Vrijedi napomenuti i da je upravo nedavno, u julu, u Hypo banci smanjena nominalna kamatna stopa za gotovinske kredite bez žiranata sa12 odsto na 11,5 odsto“, navode oz Hipo Alpe Adria banke.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније