Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

M.V.

25. 10. 2024. 16:52 >> 07:39
5
Čitaj mi:

RADUNOVIĆ

Formirano koordinaciono tijelo za projekat "Velje brdo"

Ministar prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine Slaven Radunović istakao je da je projekat Velje brdo jedan od najvažnijih kojima se bavi crnogorska Vlada.

 

"Želim da obavijestim da je Vlada danas obrazovala državno koordinaciono tijelo za realizaciju projekta Velje brdo. Ono treba da vodi računa, od danas pa do same realizacije, računa da sve funkcioniše na što bolji način, da državne službe djeluju sinhronizovano i da se što prije dođe do onih rješenja koja smo obećali građanima", rekao je Radunović. 

Kako je rekao, on je  na čelu tog tijela kao ministar, članovi su državna sekretarka resora prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine Marina Izgarević, Milena Milović, savjetnica premijera, Jelena Jovović sa Ekonomskog fakulteta UCG, Vladimir Đurišić sa Ekonomskog fakulteta UCG, Nikola Mišnić sa Ekonomskog fakulteta, Nikola Tripković, izvršni direktor IRF, Maja Delić iz Uprave za kapitalne investicije, Bojan Popović, tehnički direktor podgoričkih "Puteva", Boris Ostojić iz CEDIS-a, izvršni direktor Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) Ivan Asanović, Jelena Jovetić iz Ministarstva finansija, Milica Abramović iz Ministartstva prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine i sekretarka Irena Jočić

U pitanju je, kako je rekao, tim koji bi trebalo da obezbijedi efikasnu realizaciju projekta. 

Naglasio je da se Prostorno-urbanistički plan Podgorice očekuje najkasnije do nove godine, te da će obuhvatiti i dio koji se odnosi na Velje brdo. 

"Moramo da napravimo projektni zadatak za veliki međunarodni konkurs za najbolje idejno rješenje koje se tiče Veljeg Brda i ovog projekta", kazao je Radunović. 

On je naglasio da se stalno čuju komentari kako je to prezahtjevno i preskupo, ali je na to već i navikao. 

"Pozivam građane da zaista vjeruju u ovaj projekat, jer je to projekat koji treba da pokrene ukupnu privredu Crne Gore, ne samo građevinsku, nego i svaku ostalu", rekao je Radunović. 

On je naglasio da ovakvo ulaganje pokreće ekonomske cikluse. Kako je objasnio, kada se usvoji Prostorni plan Podgorice, što se očekuje do nove godine, onda ide priprema međunarodnog konkursa, i rezultat treba očekivati u posljednjoj četvrtini godine. 

Ministar je pojasnio da se odustaje od ranijeg projekta solarne elektrane, jer je to preduslov da se ostvari veći projekat. 

Premijer Milojko Spajić i ministar Radunović u septembru su predstavili projekat radnog naziva “Velje brdo” kojim je predviđeno rješavanje stambenih potreba građana pod povoljnim uslovima. Spajić je najavio da će prvi stanovi na tržištu biti sredinom 2026. godine, da će kvadrat koštati 1.000 eura sa kamatom 1,2 odsto.

Prioritet će, najavio je Spajić, imati oni koji su podstanari, mladi bračni parovi, lica sa invaliditetom, porodice sa djecom sa smetanjama u razvoju.

“Za 100 kvadrata, stanove sa tri spavaće sobe, imaćemo mjesečnu ratu koja će iznositi 390 eura. Ne postoji učešće, i koštaće 390 eura mjesečno za 30 godina otplate”, obećava Spajić.

Prema njegovim riječima, za stan od 60 kvadrata biće otplata sa mjesečnom ratom od 290 eura.

 

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније