Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

A.J.

24. 10. 2024. 10:27 >> 10:28
1
Čitaj mi:

radović u vašingtonu

Modernizacija platnog sistema preduslov za ubrzanje procesa ka EU

Delegacija Centralne banke Crne Gore (CBCG), koju predvodi guvernerka Irena Radović, tokom godišnjeg zasijedanja MMF-a i Svjetske banke, sastala se sa guvernerom Banke Italije Fabiom Panetom, sa kojim je razgovarala o modernizaciji platnog sistema Crne Gore, kao jednim od preduslova za ubrzanje integracionih procesa ka Evropskoj uniji.

Kako navode u saopštenju Centralne banke, Radović je izrazila zainteresovanost CBCG za priključenje TIPS (Target Instant Payment Settlement) klon projektu, koji je odobrila Evropska centralna banka, a koji bi tehnički realizovala Banka Italije.

"TIPS klon je nacionalni sistem instant plaćanja koji omogućava izvršavanje transakcija u realnom vremenu, a koje su dostupne korisnicima 24 sata dnevno, sedam dana u sedmici, tokom cijele godine. U pitanju je sistem instant plaćanja koji je identičan TIPS platnom sistemu Evropske unije", objasnili su iz CBCG.

U saopštenju ističu da je Paneta izrazio spremnost Banke Italije da implementira navedeni sistem instant plaćanja i naveo da je u pitanju značajan projekat u kontekstu približavanja standardima EU.

Radović je, dodaju, zahvalila guverneru na podršci Banke Italije, posebno iskazanu kroz učešće u više programa tehničke saradnje koji su pomogli CBCG da osnaži institucionalne, regulatorne i administativne kapacitete.

"Delegacija CBCG sastala se i sa predstavnicima Odjeljenja za monetarna i kapitalna tržišta MMF-a, koje je predvodila pomoćnica direktora Dženifer Eliot. Guvernerka Radović zahvalila je timu MMF-a na dosadašnjoj tehničkoj pomoći. Ona je izrazila očekivanje da će nastavak saradnje sa MMF-om, kroz buduće projekte, dodatno osnažiti CBCG, čineći je modernom, nezavisnom i transparentnom institucijom koja uspješno odgovara na savremene izazove", istakli su iz CBCG.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније