Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

M.M.Lj. [ Mina Business ]

12. 10. 2024. 09:52 >> 09:52
2

Vuković

"Finansijska situacija u Crnoj Gori stabilna"

Trenutna finansijska situacija u Crnoj Gori je stabilna, o čemu najbolje svjedoči podatak da je za prvih osam mjeseci ostvaren suficit budžeta u iznosu od 93,7 miliona eura, saopštio je ministar finansija, Novica Vuković.

Kako je naveo, to je u poređenju sa planom, koji je predviđao ostvarenje deficita od 138,3 miliona eura, za 232 miliona eura bolji budžetski bilans.

“To govori da je za očekivati da naš međunarodni ugled i investicioni potencijal može samo rasti”, kazao je Vuković u intervjuu Pobjedi.

U razgovoru o trenutnoj finansijskoj situaciji i ambicioznim planovima za dalji razvoj crnogorske ekonomije, Vuković je posebno istakao reformske mjere usmjerene na poboljšanje životnog standarda građana, smanjenje nezaposlenosti, povećanje investicionog potencijala i održavanje stabilne inflacije, što će stvoriti povoljan ambijent za domaće i strane investitore.

Kroz odgovorno upravljanje javnim finansijama i smanjenje sive ekonomije, Crna Gora se, prema riječima ministra Vukovića, kreće ka održivoj i konkurentnoj ekonomiji.

On je dodao da unapređenje kreditnog rejtinga nakon toliko godina u ovako kratkom roku, od dvije najkredibilnije kreditne agencije, predstavlja potvrdu da je Crna Gora na dobrom putu kada je riječ o ekonomskim politikama i razvojnim procesima koji su sprovedeni u prethodnih deset mjeseci i ohrabruje da, ubrzanom dinamikom, nastave u istom smjeru.

“Da je naša ekonomija u porastu potvrđuje i povjerenje međunarodnih investitora u crnogorske obveznice, odnosno u državu Crnu Goru. Poboljšanje kreditnog rejtinga nepobitno predstavlja potvrdu stabilnosti i napretka koji je Crna Gora ostvarila, uz potvrdu da postajemo predvidiv i stabilan ambijent”, rekao je Vuković.

On je ocijenio da je finansijska situacija stabilna, a stabilnost i održivost se može očekivati i ubuduće, oslonivši se na dosadašnje trendove rasta naplate, ali i projekcije za dalji rast prihoda u budžetu, kroz izmjene u domenu poreske politike, povećanje poreskog obuhvata i snažniju borbu protiv sive ekonomije.

“Prioritet Ministarstva finansija u narednom periodu ostaje kreiranje održivog fiskalnog i makroekonomskog okvira, kroz dostizanje suficita tekuće potrošnje, nastavak smanjenja neproduktivnih rashoda i povećanje budžetskih prihoda, te kreiranje pretpostavki za dinamičniji ekonomski rast, kroz podršku razvojnim projektima", poručio je Vuković.

Na pitanje koji su prioriteti u narednom budžetu i na koji način planiraju da obezbijede efikasniju raspodjelu javnih sredstava, Vuković je odgovorio da je prioritet da, kroz bolju koordinaciju i međuinstitucionalnu saradnju, povećaju odgovornost, obezbijede dobro finansijsko upravljanje, unaprijede fiskalnu disciplinu i stabilnost, kao i optimizuju alokaciju i korišćenje javnih resursa.

“Imajući u vidu da je u toku proces izrade Nacrta zakona o budžetu za narednu godinu, detaljniji pregled mjera i konkretni iznosi biće poznati nakon usvajanja istog od Vlade, odnosno do 15. novembra, u skladu sa Zakonom o budžetu i fiskalnoj odgovornosti”, rekao je Vuković.

Upravljanje javnim dugom je, prema riječima Vukovića, jedan od najodgovornijih i najzahtjevnijih zadataka Ministarstva, imajući u vidu da je riječ o segmentu javnih finansija koji u velikoj mjeri utiče na kretanje i održivost kreditnog rejtinga i cjelokupne slike javnih finansija.

“Kao što se može vidjeti, kretanje javnog duga u odnosu na bruto domaći proizvod (BDP) posljednjih godina karakteriše trend opadanja, što je primarno posljedica snažnog privrednog rasta. Međutim, kako se približavaju rokovi za otplatu velikih jednokratnih rata duga, kao što je to slučaj kod domaćih i ino obveznica, potrebno je obezbijediti sredstva za blagovremeno servisiranje duga prema povjeriocima”, rekao je Vuković.

Kako je objasnio, iako je apsolutni iznos naslijeđenih dugova prilično visok, mora se uzeti u obzir da je, osim smanjenja javnog duga, potrebno obezbijediti privredni rast koji bi mogao apsorbovati visok iznos duga sa jedne strane, i osnove za generisanje budžetskih prihoda, koji će omogućiti otplatu duga dijelom i iz sopstvenih izvora, a samim tim i manje zaduživanje.

“Sama činjenica da Vlada namjerava da se zadužuje samo za potrebe refinansiranja duga i finansiranje kapitalnog budžeta, za koji se očekuje da će generisati novu vrijednost, u skladu je sa nastojanjima da se tekući rashodi finansiraju tekućim prihodima, kako bi se osigurala ukupna održivost javnih finansija”, dodao je Vuković.

On je naveo i da inflatorni pritisci popuštaju i da se očekuje nastavak silaznog trenda do kraja godine.

“Dugoročno posmatrano, porast konkurencije i snaženje domaće proizvodnje, kroz stimulativniji biznis ambijent će podstaći produktivnost privrede i samim tim uticati i na inflatorne trendove”, kazao je Vuković.

Na pitanje koji su planovi za stimulisanje investicija u Crnu Goru, Vuković je odgovorio da je plan Vlade da sveobuhvatnim mjerama Crnu Goru učini atraktivnijom za domaće i strane investitore.

Ministarstvo finansija radi na kreiranju fiskalnih podsticaja za investitore, što uključuje smanjenje poreskih stopa na kapitalne investicije.

“U okviru programa Evropa sad 2, koji je ključan dio naše ekonomske politike, predviđamo dalja poreska rasterećenja, kao i olakšan pristup finansiranju kroz garancije i subvencije iz javnih fondova za domaće i strane investitore. Aktivno učestvujemo u planiranju i finansiranju ključnih infrastrukturnih projekata, koji će značajno poboljšati povezanost unutar zemlje, kao i sa inostranstvom”, rekao je Vuković.

Kada je riječ o fiskalnim aspektima programa Evropa sad 2, Vuković je kazao da očekuju veoma pozitivan uticaj na prikupljanje poreza i stabilnost javnih finansija.

“Sama implementacija programa vodi ka snažnom povećanju raspoloživog dohotka građana, što će se direktno odraziti na veću potrošnju unutar ekonomije, a samim tim i na povećanu naplatu prihoda od indirektnih poreza poput PDV-a i akciza. Ovaj rast potrošnje značajno će kompenzovati eventualne gubitke koji proističu iz smanjenja stope doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje”, objasnio je Vuković.

Rast ekonomske aktivnosti će, zajedno sa daljim smanjenjem sive ekonomije, omogućiti održivo punjenje budžeta, dok će nove mjere predviđene izmjenama zakona o akcizama i porezu na dohodak fizičkih lica, proširiti poreski obuhvat i donijeti dodatne prihode u državnu kasu.

On je kazao da vjeruje da će implementacija ključnih mjera programa Evropa sad 2, odnosno veće zarade, učiniti Crnu Goru privlačnijom za život za naše mlade ljude, ali i atraktivnijom destinacijom za investiranje, zbog sniženih troškova rada i stimulativnih reformi, što će dodatno podstaći kreiranje novih radnih mjesta i jačanje konkurentnosti crnogorske ekonomije na međunarodnom nivou.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније