Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

M.M.Lj.

12. 10. 2024. 08:20 >> 08:24
Čitaj mi:

usvojen u skupštini

Milatović potpisao Zakon o razvojnoj banci, upozorio na manjkavosti

Predsjednik države Jakov Milatović potpisao je Zakon o razvojnoj banci, koji je Skupština usvojila nakon što je vraćen na ponovno odlučivanje, ali je ponovo upozorio na brojne pravne i institucionalne nedosljednosti u ovom zakonskom aktu.

"Uprkos iznesenim razlozima i stavu Delegacije Evropske unije da je ponovno razmatranje zakona prilika za Skupštinu da osigura njegovu punu usaglašenost sa evropskom pravnom tekovinom i najboljim međunarodnim standardima, Parlament Crne Gore je opet usvojio taj akt u neizmijenjenom obliku", saopšteno je iz Milatovićevog Kabineta.

Kao što je javnost već upoznata, on je 23. avgusta 2024. godine vratio Zakon Parlamentu Crne Gore na ponovno razmatranje, uz obrazloženje da je zakon još jedan u nizu akata koji su predloženi Skupštini bez prethodno obavljenog procesa javne rasprave.

"Na ovaj način, stručna i zainteresovana javnost, kao i važni akteri finansijskog sistema poput Centralne banke Crne Gore, Udruženja banaka i međunarodnih finansijskih institucija, isključene su iz procesa njegove pripreme", kazao je on. 

Milatović je tada istakao da netransparentnost u pripremi zakona, uz prisutnost ozbiljnih pravnih i institucionalnih nedostataka, predstavlja značajan problem.

"Predsjednik je naglasio da, pored nedostatka transparentnosti, postoje ključni elementi u samom zakonu koji zahtijevaju dodatnu pažnju i reviziju. Ukazao je na poistovjećivanje Razvojne banke sa komercijalnim bankama, čime se banci omogućava primanje depozita i obavljanje platnog prometa, dok se istovremeno predviđa njeno izuzimanje iz okvira zakona koji uređuje osnivanje, poslovanje i kontrolu kreditnih institucija", navodi se u saopštenju.

Ov, kako smatra predsjednik, predstavlja ozbiljno odstupanje od evropskih pravnih standarda koji osiguravaju stabilnost finansijskog sistema.

Pored toga, Milatović je upozorio da Zakon nedovoljno jasno definiše i druga važna pitanja, kao što su: javnost rada Razvojne banke, uloga Centralne banke u kontroli njenog poslovanja i izvještavanja, kao i u imenovanju članova organa upravljanja ovom institucijom.

"Nedovoljan stepen nadzora Centralne banke Crne Gore kao regulatora nad radom Razvojne banke ne doprinosi transparentnosti niti usklađenosti sa domaćim i evropskim propisima", kazao je on. 

Predsjednik države smatra da je osnivanje Razvojne banke u Crnoj Gori potrebno, ali po uzoru na međunarodne standarde, a ne, kako je rekao, na netransparentan način i uz zakonsko rješenje koje nije u skladu sa najboljim evropskim praksama.

"Imajući sve navedeno u vidu ovako definisan zakonski okvir može dovesti u pitanje finansijsku stabilnost i funkcionalnost banke, te imati ozbiljne posljedice po privredu i građane", zaključio je Milatović. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније