Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

A.J.

14. 08. 2024. 16:01 >> 16:02
Čitaj mi:

čarapić

"Izmjenama amandmana pobijaju se manipulacije da smo htjeli da otuđujemo državnu zemlju"

Nakon dodatnog istraživanja i konsultacija sa stručnim licima, a imajući u vidu i javni diskurs koji se otvorio povodom pitanja amandmana na zakon o državnoj imovini, predložio sam izmjenu istog i to na način da se dobrim dijelom adresiraju sve bojazni u vezi njegove primjene, saopštio je na društvenoj mreži X poslanik Pokreta Evropa sad Vasilije Čarapić.

Kazao je da se predloženim izmjenama amandmana dodatno precizira ono što je već pravilo, a to je da otuđenje objekta na zakupljenoj zemlji ne znači i otuđenje zemljišta ispod objekta, što su, dodaje, mnogi pogrešno protumačili i od toga napravili medijsku hajku.

"Ovim izmjenama se u cjelosti pobijaju manipulacije da smo htjeli da otuđujemo državnu zemlju i stvarno mi je žao što se u Crnoj Gori ne može voditi konstuktivna rasprava oko nekog predloga, već se sve svodi na destruktivnu kampanju koja je vrlo često izgrađena na netačnim premisama", kazao je Čarapić. 

S druge strane, kako je naveo, dodatnom analizom i zakona ali i faktičkog stanja, Čarapić kaže da je došao do predloga da se otuđenje objekta izgrađenog na zemljištu koje je odlukom skupštine dato na zakup od 90 godina ne dozvoli u slučaju kada se usljed izmjena planske dokumentacije izvrši promjena namjene zemljišta, budući da je odluka o davanju zemljišta u dugoročni zakup upravo motivisana realizovanju investicije u skladu sa namjenom koja je predviđena planskim dokumentom koji je bio na snazi u trenutku zaključivanja zakupa.

"Ovim se sprječava da se npr. u zakup da poljoprivredno zemljište radi izgradnje vinarije i zasada vinograda, a onda se promjeni planski dokument tako da se namjena zemljišta izmijeni iz poljoprivredog u zemljište namijenjeno za izgradnju hotelsko turističkog kompleksa i time se omogući da se uz eventualno posredstvo korupcije otuđenje objekta izvrši po višestruko većem iznosu. Dakle, radi se o antikorupcijskoj mjeri kojom se štite isključivo interesi države i uvodi pravna sigurnost kada je u pitanju raspolaganje državnom imovinom", poručio je Čarapić. 

Načelno, istakao je da smatra da u zakonu o državnoj imovini ima dosta elemenata koji se trebaju unaprijediti da bi zakon obezbijedio adekvatan balans zaštite javnog interesa i ekonomskog razvoja.

"Imajući u vidu i činjenicu da su u toku određeni arbitražni postupci u vezi sa investicijama ovog tipa, usvajanje nekih izmjena treba odložiti do raskida spornih ugovora ili okončanja arbitraža, kako se ne bi ugrozio položaj države u ovim postupcima", dodao je on. 

Pozvao je Vladu, poslanike i sva druga zainteresovana lica da u narednom periodu "radimo na unaprjeđenju ovog zakona, koji treba da bude crnogorski “Patriot act”".

"Kroz svoje negativno medijsko iskustvo sa predlaganjem jednog konstruktivnog amandmana shvatio sam da u Crnoj Gori postoji ogromno nepovjerenje kada je u pitanju ova materija, pa svako treba da uloži napor da se ovo nepovjerenje eliminiše", naveo je Čarapić. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније