Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

A.J.

06. 08. 2024. 19:35 >> 19:36
Čitaj mi:

NIŠAVIĆ

"Cilj oporezivanja dobitaka je suzbijanje negativnih socijalnih efekata"

Od stupanja na snagu izmjena i dopuna Zakona o igrama na sreću – od januara do juna ove godine, povećani su budžetski prihodi za milion eura, dok su ukupni prihodi po ovom osnovu za 6 mjeseci bili preko 14 miliona eura, kazala je za Gradsku RTV državna sekretarka u Ministarstvu finansija Jovana Nišavić.

Iz resornog ministartsva podsjećaju da se sa izmjenama Zakona krenulo u oporezivanje dvije nove vrste prihoda - od dobiti od igara na sreću i onih koji se ostvaruju na osnovu video i internet igara.

Oporezivanje dobitaka od igara na sreću po poreskoj stopi iznosi 15 odsto po dobitku, dok se poreska stopa od 15 odsto na godišnjem nivou odnosi na prihode od internet i video igara, navode iz Ministarstva finansija.

Na godišnjem nivou, kako ističu, projektovano je oko 5 miliona eura, a svi prihodi bi išli u budžet u iznosu od 100 odsto.

„To bi značilo da ako igrač uloži 2 eura, a dobije 10 eura, poreska osnovica je 8 eura, što znači da je porez po osnovu ove poreske osnovice 1 euro i 20 centi. Cilj ovakvog poreskog obuhvata nije samo povećanje budžetske strane, što ujedno nije ni zanemarljivo, već i na neki način suzbijanje negativnih socijalnih efekata koje sa sobom nose igre na sreću“, kazala je Nišavić.

Nišavić ističe da se uveliko priprema novi Zakon o igrama na sreću koji se očekuje na javnoj raspravi početkom oktobra.

„Ovaj zakon će obuhvatiti tri velika stuba. Prvi se tiče zaštite mladih, prvenstveno kroz odredbe koje se odnose na udaljenost objekata u kojima se priređuju igre na sreću od škola. Zatim, identifikacija igrača jer svjedoci smo da u kladionicama srednjoškolci mogu bez problema da uplate tiket i da ih niko ne identifikuje“, objašnjava Nišavić.

Kada je riječ o inspekcijskom nadzoru, Nišavić kaže da će raditi na njegovom jačanju, prvenstveno u dijelu online nadzora od strane Uprave za igre na sreću, u saradnji sa Upravom policije, odnosno finansijsko-obavještajnom jedinicom. Poseban akcenat će, kako zaključuje, staviti na suzbijanje negativnih socijalnih efekata koje sa sobom nose igre na sreću, posebno na mlade.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније