Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Birn.me ]

06. 08. 2024. 12:35 >> 12:32
2
Čitaj mi:

pozivaju se na pravilnik

Za Rudnik uglja poslovna tajna informacije o radu kompanije

Na 14 Zahtjeva o slobodnom pristupu informacijama koje je BIRN uputio Rudniku uglja, odgovorili su da tražene informacije prema internom Pravilniku kompanije predstavljaju poslovnu tajnu, pa ih u ovom momentu ne mogu dostaviti.

„Budući da se dokumenta i podaci koji predstavljaju poslovnu tajnu, mogu koristiti izvan Društva isključivo po odobrenju Odbora direktora, Zahtjev ćemo proslijediti Odboru na razmatranje, a vas povratno informisati“, navode u rješenjima koje potpisuje izvršni direktor Nemanja Laković.

Laković obavlja funkciju izvršnog direktora Rudnika uglja od 30. aprila ove godine.

Poslovnom tajnom prema Statutu ovog preduzeća smatraju se ona dokumenta i informacije čije bi saopštavanje neovlašćenim licima zbog njihovog značaja i prirode, bilo protivno interesima kompanije.

Tokom Izvještaja o monitoringu potrošnje sredstava državne elektroenergetske kompanije su dostavljale BIRN-u ove i slične informacije.

Zahtjevima o slobodnom pristupu informacijama BIRN je od Rudnika uglja tražio ugovore i spisak zaposlenih sa njihovim zvanjima, kao i spisak svih drugih angažovanih lica po ostalim tipovima ugovora, kao što su konsultantski ugovori, ugovori o djelu, ugovori o privremenim i povremenim poslovima, kao i ostale vrste ugovora. Posebnim Zahtjevom tražen je isti podatak za prethodnih pet godina (2019-2023).

Prema zvaničnim informacijama broj zaposlenih sa ugovorima o radu tokom ovih godina je rastao. Tako je u kompaniji 2019. godine prosječan broj zaposlenih iznosio 670, a 2021. godine 779. Godinu kasnije broj zaposlenih se uvećao na 996, a 2023. godine na čak 1.168.

BIRN je takođe tražio pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta u Rudniku uglja, kao i kopije akata koji sadrže podatke o zaradama i svim drugim primanjima po bilo kom osnovu izvršnog direktora i svih članova Odbora direktora u posljednjih pet godina.

Finansijski izvještaji kompanije pokazuju da je za pet godina došlo do gotovo duplo većeg troškova za zarade i naknade zaposlenih. U 2019. godini oni su iznosili 14,14 miliona eura, a u 2023. godini 26,58 miliona eura.

BIRN se interesovao i za sve izvode po računu svih službenih platnih kartica za izvršnog direktora i članove Odbora direktora u posljednjih pet godina ali i za kopije akata koji sadrže informacije o pojedinačnim iznosima datih sponzorstava, donacija i novčanih pomoći pravnim i fizičkim licima takođe u posljednjih pet godina.

Za datume kada su se desile promjene izvršne vlasti u Crnoj Gori (30.08.2020., 07.12.2020., 29.04.2022. i 31.10.2023.) BIRN je tražio podatke o stalno zaposlenim licima ali i ostala angažovana lica po svim tipovima ugovora.

Zahtjevi i rješenja

BIRN je tražio i sve ugovore, fakture i dokaze o plaćanju faktura za kupovinu avionskih karata, ugostiteljske usluge i usluge hotelskog smještaja na teritoriji Crne Gore i u inostranstvu, usluge press clipping-a, medijskog savjetovanja, reklamiranja u medijima i svih drugih vrsta medijskih usluga i advokatskih usluga koje je Rudnik uglja zaključio u prethodnih pet godina.

Specijalno državno tužilaštvo protiv bivšeg izvršnog, a sadašnjeg predsjednika odbora direktora, Milana Lekića vodi istragu zbog sumnje da je ugovorima o prodaji uglja Elektroprivredi Srbije (EPS), nanio štetu crnogorskoj kompaniji. SDT je sredinom prošle godine pokrenuo istragu i tražio od Lekića da objasni ko je i po kojim kriterijumima formirao cijenu od 28,8 eura, po kojoj pljevaljska kompanija prodaje mrki ugalj EPS. Istovremeno, iz Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO) tražili su od čelnika te državne kompanije da im dostavi i kompletnu dokumentaciju o nabavci dampera.

Rudnik uglja je prošlu finansijsku godinu završio sa plusom od 15, 2 miliona eura, a ukupna neraspoređena dobit na kraju te godine iznosila je 41,2 miliona eura.

Rudnik uglja je u stopostotnom vlasništvu državne Elektroprivrede Crne Gore.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније