Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

M.M.Lj. [ Bankar.me ]

04. 08. 2024. 10:20 >> 10:25
1

NOVICA VUKOVIĆ

Moguće izdavanje retail obveznica građanima do kraja godine

Jedna od mogućnosti za potencijalno zaduženje do kraja ove godine jeste i izdavanje „retail“ obveznica. Emisijom „retail“ obveznica, Država bi omogućila građanima da plasiraju višak novčanih sredstava, po povoljnijim uslovima, nego što je to slučaj kod komercijalnih banaka, kazao je u intervjuu za Bankar ministar finansija Novica Vuković.

 

On je podsjetio da je u Crnoj Gori prosječna neto plata rasla za 20.2% više od inflacije, što znači da je očuvan životni standard građana, i najavio da kretanja predstavljena Fiskalnom strategijom takođe opredjeljuju dalji porast realnih plata, shodno projektovanoj inflaciji i snažnom porastu zarada, naročito u 2025. godini

"Ne stoje navodi da će se usljed smanjenja doprinosa smanjiti buduće penzije. U samom načinu obračuna penzije nije se mijenjalo apsolutno ništa, i jasno je da do umanjenja penzija ne može doći u narednom periodu", kazao je Vuković, i najavio da će od januara penzije biti uvećane za oko 7-8%, ili u prosjeku za oko 50 eura, što nije jednokratno povećanje, već će penzije nastaviti tokom te godine da se usklađuju po ustaljenoj proceduri.

On je, u intervjuu Bankaru kazao da se trend dobre naplate svih kategorija prihoda budžeta nastavio, i ponovio je da nijedan novi budžetski trošak neće biti finansiran iz zaduženja, osim kapitalnog budžeta, čime se ispunjava zlatno pravilo budžeta da sve tekuće obaveze budu finansirane iz tekućih prihoda.

Vuković je pojasnio i da su negativna kretanja u spoljnotrgovinskoj razmjeni Crne Gore posljedica niske domaće proizvodne baze, otvorenosti ekonomije i liberalizovanih trgovinskih i investicionih tokova.

 

On je kazao da se u narednoj godini se predviđa prosječna inflacija od oko 4%, usljed ubrzane tražnje u ekonomiji i stimulisanja potrošnje, ali i rasta turizma i povezanih djelatnosti.

"Da podsjetimo, u prethodnim prognozama, predviđala se inflacija od 3,4%, što nove projekcije iz Fiskalne strategije čini realno ostvarivim i kredibilnim. Takođe, predviđa se postepeno ublažavanje stope inflacije na oko 3% u narednim godinama, u skladu sa smirivanjem cijena na međunarodnom tržištu, a što u kratkom roku ostaje izazov i faktor na koji Crna Gora, kao mala i otvorena ekonomija, ne može uticati. Smirivanju cijena za domaće potrošače će doprinijeti i mjera Vlade za ograničenje marži u sektoru trgovine", kazao je ministar.

Prosječne neto plate su u prvoj polovini 2024, u odnosu na 2020. godinu porasle 57,8% (sa 524€ na 827€), dok je inflacija u ovom periodu kumulativno porasla 31,4%.

"To znači da je prosječna neto plata rasla za 20.2% više od inflacije, što znači da je očuvan životni standard građana. Kretanja predstavljena Fiskalnom strategijom takođe opredjeljuju dalji porast realnih plata, shodno projektovanoj inflaciji i snažnom porastu zarada, naročito u 2025. godini", istakao je Vuković.. .


Kazao je da Ministarstvo finansija aktivno prati dešavanja kako na međunarodnom, tako i na domaćem tržištu kapitala. Jedna od mogućnosti za potencijalno zaduženje do kraja ove godine jeste i izdavanje „retail“ obveznica.

" Emisijom „retail“ obveznica, Država bi omogućila građanima da plasiraju višak novčanih sredstava, po povoljnijim uslovima, nego što je to slučaj kod komercijalnih banaka. S obzirom na visoku likvidnost komercijalnih banaka, navedeni proizvod ne bi ugrozio istu.

Bitno je naglasiti da nijedan novi budžetski trošak neće biti finansiran iz zaduženja, osim kapitalnog budžeta, čime ispunjavamo zlatno pravilo budžeta da sve tekuće obaveze budu finansirane iz tekućih prihoda", rekao je Vuković

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније