Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

A.J.

02. 08. 2024. 09:30 >> 09:33
Čitaj mi:

šipčić

"Nezaposlenost smanjena za 13,87% u odnosu na isti period prošle godine"

Na sjednici Upravnog odbora Zavoda za zapošljavanje Crne Gore usvojen je Izvještaj o radu za prvo polugodište 2024. godine, saopštio je člana Izvršnog odbora Pokreta Evropa sad i predsjednik Upravog odbora Zavoda za zapošljavanje Aleksandar Šipčić. Kako je naveo, podaci iz izvještaja su pokazali značajno poboljšanje situacije na tržištu rada u Crnoj Gori.

"Na dan 30. jun 2024. godine, u evidenciji Zavoda za zapošljavanje bilo je 34.715 nezaposlenih lica, što predstavlja stopu nezaposlenosti od 11,56%. Ovo predstavlja smanjenje broja nezaposlenih za 5.589 lica ili 13,87% u odnosu na isti period prošle godine, dok je stopa nezaposlenosti smanjena za 2,19 procentnih poena. U prvom polugodištu 2024. godine, broj novoprijavljenih nezaposlenih lica iznosio je 8.570, što je manje za 21,40% u poređenju sa istim periodom prošle godine", istakao je Šipčić.

Iako su ovi podaci, kako kaže, ohrabrujući, Šipčić ističe da još uvijek postoje izazovi, naročito u vezi sa dugoročnom nezaposlenošću i regionalnim razlikama.
Naglašava da je najveći broj nezaposlenih registrovan u područnim jedinicama Podgorica, Rožaje i Bijelo Polje, dok je najmanje nezaposlenih evidentirano u PJ Herceg Novi.

"Prema podacima iz Izvještaja, poslodavci su u prvom polugodištu 2024. godine prijavili 14.101 slobodno radno mjesto, što je 18,83% manje u odnosu na isti period prošle godine. Najviše slobodnih radnih mjesta prijavljeno je u sektorima usluga smještaja i ishrane, obrazovanja i trgovine. Posredstvom Zavoda, zaposleno je 6.526 lica sa evidencije nezaposlenih, od kojih je polovina radila na sezonskim poslovima. Takođe, želim da naglasim važnost zapošljavanja stranaca, posebno u sektorima usluga smještaja i ishrane, građevinarstva i ostalih uslužnih djelatnosti. U prvom polugodištu 2024. godine izdali smo 21 hiljadu dozvola za privremeni boravak i rad stranaca, mahom licima iz Turske, Ruske Federacije, Srbije, Bosne i Hercegovine i Albanije", saopštio je Šipčić.

Zavod je, dodaje, realizovao 5 programa aktivne politike zapošljavanja u iznosu od 2,6 miliona eura, što je, kako kaže, omogućilo zapošljavanje 1.278 nezaposlenih lica.

"U budućem radu, Zavod će nastaviti sa sprovođenjem programskih aktivnosti kako bismo dodatno podržali nezaposlene i smanjili nezaposlenost u Crnoj Gori", zaključio je Šipčić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније